HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!

2008.02.14. 23:05 bagaela

A kulonbozo savakkal - mint az alfa-idrossi-acidi,/alfa-hidroxi-sav/, azaz AHA-s (glicolsav, latticosav, malicosav, idrossicaprilico, idrossietanoico, stb.) es a beta-idrossi-acidi,/béta-hidroxi-sav/ azaz BHA-s (salicilsav, citromsav) - torteno szandekos  "bor-irritacio" a peeling hatasaval nemcsak "lecsiszolja" a bor feluleterol az elhalt sejteket, hanem felgyorsitja a borsejtek turnover-et, azaz megujulasat, tehat jelentos anti-aging hatassal rendelkezik.

Megkülönböztetünk AHA és BHA savakat, ill. szò esett mèg boven a retinolsavròl is. Hogy minèl egyszerubb legyek: e 3 savat 2 csoportba lehetne osztani:
1) csak a bor felszinèn dolgozò savak (AHA ès BHA);
2) a bor mèlyèn dolgozò, a foto-roncsolàs miatt a DNS-eiben megsèrult borsejteket egèszsègessè visszaprogramozò retinolsav. (erről bövebben lásd: A-vitamin, retinol cimü blogbejegyzés).

A bor felszinèn tortèno borfrissìtèsre/bormegùjìtàsra alkalmasak az AHA-sav, ezek kozul pl. a legismertebb a glikolsav, ès a BHA-sav azaz pl. a szalicilsav.

Mikor, melyiket kell/èrdemes vàlasztani: zsìros, pattanàsos, miteszeres borre a szalicilsav (BHA) alkalmas, mìg a szàraz/normàl bor megùjìtàsàra a glikolsav (AHA).

Csak 1 BHA van (beta hydroxy acid) de 5 főbb AHA (alfa hydroxy acid) ezek a glycolic, lactic, malic, citric, és tartaric savak. A 2 leggyakrabban használt a glycolic és lactic sav.
A glycolic, lactic, és salicylic sav feloldja a külső bőrrétegen összegyűlt elhalt bőrsejteket, ezáltal elősegíti az egészséges új sejtek felszínre kerülését. Az elhalt sejtréteg eltávolítása javítja a bőrfelszín textúrájának és színének egyenletességét, szabaddá teszi az eldugult pórusokat és segíti a krémek felszívódását. Minden A/BHA a bőr legkülső felszínére hat, segíti a UV-sugárzástól károsodott, és ezáltal megvastagodott, egyenetlen, fakó, durva bőrfelszín regenerálódását.

Mivel ezek a savak kémia folyamattal fejtik ki a hatásukat, hatásosabbak a manuális dörzsöléses módszernél, ami csak a bőr látható felületén hat. Ennek ellenére nem áll fenn annak a veszélye, hogy túl sok bőrt hámlasztanának le, a folyamat csak az elhalt bőrsejteket érinti, tehát nem kell izgulnod, hogy elkopik a bőröd.
Ez a magyarázat annak a jelenségnek, hogy a kezelés kezdeti látványos eredménye után, mivel az elhalt bőrsejtek rétege már nem gyülemlik olyan ütembe a folyamatos használat során, az átlagos felhasználó azt hiheti, hogy „hozzászokott” a bőre és szünetet kell tartani a kezelésben.

1) Az AHA-savak a bör felsö rétegén fejtik ki a hatásokat. AHA még glikolsav mellett a tejsav, illetve különböző gyümölcssavak, pl citromsav, almasav. Az AHA savak sem egyforma mélyen hatolnak a bőrbe - az almasav minimálisan, a tejsav közepesen, a glikolsav és a citromsav mélyen. A glikolsav a pigmentfoltoknak is ellenfele, kifejezetten jó hatással van a hiperpigmentációra. Mivel az AHA-savak képesek 'önmagtól megtisztítani' a bört, leoldani az elhalt, felesleges hámsejteket, jó hatással vannak a bör hidratáltságára, a különböző hatoanyagok könyebben be tudnak jutni a bőrbe. A bör színén, fakóságán is javíthatnak a felelsleges réteg eltávolitásával, valamint az elhalt hámsejtek miatt jobban kirajzolodó apro ráncokat is kevésbé feltünövé teszik. A száraz bőr pont az ami a legjobban rászorul erre, mivel nem egyenletes, épp a felszíne ezért is száraz, és ennek következtében nem is egyenletesen hámlanak le az elhallt bőrsejtek róla. A túl sok hámot termelö börre is jó hatással vannak - leoldva a felesleges hámsejteket megakadályozzák az azokbol képzödö pórusdugók megjelenését.

"E savak kozul az egyik leghatasosabb a glikolsav, mert ennek a savnak a legkisebb a fajsulya, ezert a bor melyebb retegeibe is kepes behatolni (e tulajdonsaga miatt, alacsony %-ban, mint egyeb aktiv hatoanyagok  "hordozojakent" is hasznalatos, pl. a "Photoderm akn" aknere hajlamos bor napvedoben is van glicolsav, mint "szallito-anyag") , es  "igroscopico" (vizmegkoto) kepessege miatt egyben jo hidratalo is. Hatasossagat (nem orvosi, hanem "hazi" hasznalatkor) a legbiztosabb koncentracioban  7-8 % korul es a bor pH 3.5 - 4 eseten fejti ki ; alacsonyabb koncentracio, ill. magasabb pH eseten  hatastalan. ... Tehat SAV ..., amely savas kemhatas eseten "aktiv", ... akkor inkabb a retin A (tretinoina)  iranyaba billen a merlegem, mint az egyik legelismertebb anti-aging szer (termeszetesen ez is a "megfelelo" %-ban aktiv, mint anti-age) a kulonfele antioxidasok (C-vitamin, E vitamin, Q10, idebenone /Prevage™/, polifenoli)  mellett."

AHA-s termékek: GLYCO-A krém (12 % glikolsav), a Neostrata termékeit, amik szintén szuper jók.Ez a márka hozta ki először a modern, nagyon hatásos AHA-s krémeket.Van egy nagyon jónak tartott krémjük, a RepaRides, sok jó véleményt olvastam róla külföldi fórumokon

Enyhe rendszeres hámlasztás AHA-val segít a száraz bőr felélesztésében, és a zsírosabb részek tisztán tartásában is, bár ha mitteszerekkel is gondod van akkor inkább BHA lenne célszerű.

2) A BHA-sav a bör zsirtartalmán keresztül jut be a pórusokba, ezért való inkább a zsírosbörre. Jó hatással van a miteszerekre, aknékra, megnyitja azokat és természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik . Emellett persze sima börfelszínt is 'varázsol'.

Miutàn tisztàztuk, hogy melyik bortipusra, melyik sav valò, érthető, hogy nem lehet osszehasonlìtani egy AHA, azaz glikolsav-tartalmù szérumot (mint pl. a Skinceuticals ILD-je), egy BHA- kèszìtmènnyel, szalicilsavval. Tehàt ha a te borod a zsiros/vegyes, mitesszeres, akkor èrdemes a BHA-ban, tehàt Paula Begoun termèkben gondolkozni. A Paula Begoun szalicilsavas (BHA) exfoliàlò termèkei vilàgszinvonalon nèpszeruek kulonleges osszeàllìtàsa miatt, és nemrèg megjelent a piacon a glikolsavjàval is. De miutàn tudjuk, hogy a BHA termèkei a legjobbak a piacon (legjobbak alatt elsosorban "minosèg-àr" szempont èrtendo) ès ha te ismervèn a borodet el tudod donteni, hogy ez a TE vonalad, akkor èrdemes a P.B. oldalon shoppingolni.

Az AHA ès BHA savak a bor felszinèn - utat csinàlva - "soprogetik" el a "piszkot"  az ùj sejtek szàmàra - tehàt elvileg nincs kizàrva a 2-fèle sav szinergiàban valò hatàsa ès hasznàlata, de indokolt a lassù bevezetès/ràszoktatàs, mert ne feledjuk, e savakkal ingereljuk/irritàljuk a borunket, mindezt kàrosodàs nèlkul csak akkor szabad, ha nem okozunk veluk ellenreakciòt/làzadàst. 

________________

Használat, intelmek: 

A Paula-fele BHA-t este célszerű használni, és mint màr tobbszor is szòba kerult, a savas kezelèsek fènyèrzèkennyè teszik a bort, tehàt semmi szoli + szigorùan jo minosègu (megfelelo PPD-szàmù ) fènyvèdo hasznàlata nappalra!! A sugarakkal nemcsak a gyenge, ùj, alig megszuletett sejteket teszed tonkre, hanem a bor mèlyèn, a derma-ban is folytatod a roncsolàst.

12%-os AHA már irritációt okozhat, ilyenkor szintén nem ajánlatos se napozni, se szolizni;  egy hasonlattal èlve, ... mintha az influenzàra bevennèd az aspirint ès ahelyett, hogy a meleg àgyba bujnàl, kiulsz pizsiben a hideg teraszra.  :) Fontos megjegyezni, hogy a kezdeti eredmények látványosabbak lesznek, mivel száraz elhalt bőrsejtek alól előkerülve az egészséges bőrfelszín jóval szembetűnőbb, mint a folyamatosan rendben tartott felszín. Ez nem azt jelenti, hogy hozzászokott a bőröd és váltani kell. Ha nem használod folyamatosan, az elhalt réteg újra felgyülemszik. Hogy szemléltessem: Ha rendszeresen takarítasz a lakásban egy portörléstől nem lesz nagy a változás. Ha egy évig nem takarítasz utána fantasztikusan látványos lesz az eredmény. Ebből viszont egy épeszű háziasszony nem arra következtett, hogy a lakás hozzászokott a portörléshez, most abba kell hagyni egy pár hónapra.

Nagyon fontos tudni, hogy mind a retinoidokat, mint az AHA-s krémeket SZÁRAZ bőrre kell kenni, tehát meg kell várni, hogy az arclemosás után TELJESEN száraz legyen a bőr!Kb. fél órát érdemes várni a lemosás után.Nedves bőrön ugyanis sokkal mélyebbre tud hatolni a sav, és ilyenkor borítékolható az irritáció, esetleg gyulladás.

Barmilyen savas kezelès  cèlja a bor megujitàsa -> ez a "regi", felso bor hàmlàsàval jàr, az alatta lèvo friss, uj bor pedig extrèm èrzèkeny => ha nem vèdekezunk megfeleloen tobb lesz a kàr, mint a haszon, mert ekkor keletkezhetnek azok a csunya barna foltok!!

A Paola Begoun BHA-savas kozmetikumok irànt èrdeklodoknek:

a 2% Beta Hydroxy Acid Lotion-t ajànljàk azok az (itteni, kulhoni) forumozòk ès szakèrtok, akik ezeket a termèkeket hasznàljak, ui. a lotion valòjàban egy fluid, szerintuk ez egy kivàlò termèk, nem beszèlve a *mennyisèg (118 ml) - àr* viszonyàròl, ami szintèn nem mellèkes tènyezo. Nem kell megijedni a magasab koncentàciòtòl, legfeljebb eleinte csak màsnaponkènt hasznàlandò, vagy tamponàlhatò (nèmi ido utàn) valamilyen krèmmel, amig meg nem szokja a bor. Persze, aki fèl reszkìrozni, vagy nagyon èrzèkeny a bore, kezdheti az 1%-kal is .

A Paola Begoun termèkek nem talàlhatòk meg eperneten, csak a sajàt honlapjukon.

Shopping guide:

Paula's choice, Paula Begoun oldala: utàn a honlapon elèg kovetni a Skin Care -> Exfoliants -> 1% Beta Hydroxy Acid Lotion vagy a 2% Beta Hydroxy Acid Lotion -t vàlasztani (a "kosàrba" a db-szàmot); mint màr ìrtam is, nem a gèl a nèpszeru, hanem a fluidos àllagù lotion, amit èjszakàra, mint bàrmilyen krèmet kell/lehet hasznàlni (akàr minden este, vagy màsnaponkènt, vagy hetente 2-szer, mindenki sajàt borigènyènek megfeleloen).

(forrás: Masteko,sula, topic, Paul's choice)

 

6 komment

Címkék: uva uvb öregedés sav retinol online vásárlás hámlasztó bőrmegújítás aha bha glikolsav anti aging szalicilsav pigment turnover hasznos honlapok paula begoun intense line defense

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr45339802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erzsebet73 2009.12.03. 23:18:20

Szia!

Most találtam meg az oldalad és nagyon tetszik.
Végre nem csak az itthon kapható arckrémekről olvashatok véleményeket.
Én most rendeltem Yon-ka termékeket ,sok külföldi blogon "olvastam"(fordító programmal) róla.
Ezt a márkát ismeri illetve használta e valaki ?

Ameliox 2009.12.18. 11:53:54

Édesanyám már tinédzserkorában rendszeresen készítettett 5 vagy 10 %-os szalicilsavas krémet gyógyszertárban. Nekem is mindig van otthon.
30 ml kb. 500 Ft. Én nem veszek több ezer forintért drága krémeket,mikor gyógyszertárban is megkapom ugyanazt a hatóanyagot (szalicilsavat) tartalmazó krémet. Ha vásároltok, ne az alkoholos folyadékot kérjétek, hanem a krémet. Ez magisztrális termék, azaz ott a patikában készítik el. A 10%-ossal bánjatok óvatosabban, az már eléggé erősnek számít.
Évente 1-2-szer 1 hétig gyakrabban használom, egyébként meg csak a gyógyult pattik helyének eltüntetésére.

Ameliox 2009.12.18. 11:57:49

Ja, a férjem pattis hátát is mindig ezzel kenegetem, tök jól felnyitja a pórusokat.

mazzsom 2010.01.24. 10:45:26

@Ameliox: Szia,

és ezt úgy használod, hogy az egész arcodat átkened vele vagy mindíg csak helyileg. Az 5 %-os is jó?

Köszi

gyula007 2010.03.04. 20:01:58

sziasztok...

én is gondolkodom hámlasztáson..de egy dolgot nem tudok eldönteni az olvasottak alapján.. mennyi ideig tarthat egy kura...gondolom azért a bört pihentetni is kell.. és nyáron valahogy elkerülhetetlen a napfénnyel való érintkezés.. Valamint a börgyógyász által ajánlott kémiai hámlasztásnak a közelébe tud érni az otthoni 12% os verzió is?
A bőrőm száraz de ennek ellenére az orrom miteszeres.. akkor melyik lenne tanácsos...?
A következő krémet találtam mi a véleményetek erről:

www.werbros.com/catalog/product_info.php?products_id=428&osCsid=564928e40f7a987eaea20cd9cd92e02e

köszönöm a választ elöre is...

HomeGnome 2011.12.21. 19:10:58

@Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil savas krémet kevernek ki.
süti beállítások módosítása