HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Diagnosztizálj!

2008.03.14. 17:53 bagaela

A bőrápolás sikerének alapja a bőrtípusunk, bőrünk állapotának pontos ismerete. Ha tudjuk milyen a bőrünk, és némileg tisztában vagyunk az ok-okozati viszonyokkal, egyből könnyebbé válik a megfelelő kozmetkum kiválsztása, és talán nehezebb a csapdába esni egy-egy termékkel.
A saját bőrtípus megállapítása egyedül nehéz, és több olyan esetet hallottam, amikor különböző kozmetikusok más és más diagnózist állítottak fel. Nyilvánvalóan azért, mert az ember probálkozik mindennel, amig nincs tisztában azzal, hogy mivel kellene, és ez időlegesen változatathat a bőr állapotán. Pontos diagnózist ezért legjobban szubjektíven lehet adni, azonban mi az, ami alapján meg lehetne azt határozni?

Sokan fordulnak a forumhoz azért, hogy ebben segítséget kérjenek, erre többé-kevésbé hasonló kérdéssort szoktunk feltenni az érdeklődőknek. Megpróbáljuk most itt összeszedni a főbb kérdéseket, válaszokkal, rövid mit-miért magyarázattal, javaslatokkal.
Jó tudni, hogy a bőr általános állapotából kell kiindulni - ahhoz, hogy reálisan fel lehessen mérni a bőrtípust, nem rögtön az arc tisztítása utáni, hanem néhány órával későbbi állapotot kell alapul venni.

Milyen a bőröd?
Matt, fénytelen vagy inkább hajlamos kifényesedni, sőt a fénylésével már-már megőrjít?
Az egész arcod fénylik, vagy csak a T-zóna (homlok, orr, áll)?
Zártak a pórusaid vagy láthatóak?


Innen rájöhetsz, hogy áll a bőröd az olajtermeléssel.
-Ha hajlamos fényleni, akkor mindenképpen hadilábon álltok. Zsíros bőr esetén a leggyakoribb hiba, amibe eshetünk, hogy bőszen nekilátunk mindenféle szárító-alkoholos  tisztítókkal és krémekkel kínozni a bőrünket, amelyek matt és üde bőrt ígérnek.  Igen ám, csakhogy a túlszárított bőr  "kétségbe esik", és még elszántabban igyekszik pótolni az elvesztett zsírréteget, és az eredmény: még jobban fénylő homlok. Ördögi kör. Nem véletlen, hogy egyes márkáknak kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett olajai (igen, valóban olajat írtam, nem elírás ;)) vannak, ilyen pl. a Clarins lótuszolaja, amelyek a bőr olajtermelését hivatottak normalizálni. (ezek növényi olajok, amelyeknem tömítik el a pórusokat és hatásukra a bőr kissé alábbhagy az olajtermeléssel) Zsíros bőrre mindenképpen kímélő, lehetőleg nem alkoholtartalmú tisztítókat és könnyű hidratálókat célszerű használni.

-Ha a T-zóna fénylik, az arcod többi része viszont normál, vagy éppen száraz, akkor kombinált a bőrtípusod.

-Ha ideálisan matt, kellemes kinézetű, egyenletes, mégcsak nem is mitesszeres vagy pattanásos a bőröd, akkor a börlottón megnyerted az ötöst a normál bőröddel. :)

-Ha túlságosan matt, fénytelen, akkor lehet, hogy nem termel elég zsírt a bőröd, száraz bőrre neked találták ki a töményebb textúrájú krémeket.

Hámlik, viszket néha a bőröd?
Vagy inkább kellemetlen, húzódó érzésed van, mintha  a bőröd 'túl kicsi lenne az arcodra'?
Esetleg mindkettő? 
Vannak ici-pici, felszini ráncaid?


-Ha hámlik, viszket, nincs mitesszered, nincs pattanásod (csak kivételes napokon) akkor egyértelműen száraz, azaz lipdhiányos (zsírhiányos) nézz olyan termékek után, amiken a lipidpótló-, tápláló- szavakat találod meg.  /vigyázz, mert lehet a hámlás ideiglenes is, pl egy bőrt nem kímélő tisztítás, túlszárítás eredménye - pl. alkoholos termékek miatt. Arra gondolj, amilyen általában szokott lenni, nem alkalomszerűen/

-A feszülés, kellemetlen érzet a vízhiány jele, hidratálj. Vízhiányos bármilyen bőrtípus lehet, a száraz is (mivel nincs ott az olajréteg, ami bezárja a vizet a bőrbe). Ja, és igyál, igyál és igyál. :)

-Ha csak simán feszül, de mellette problémás, akkor egy jó, olajmentes hidratálóra van szükséged. Ne csodálkozz, a diszkógömbként fénylő bőr is lehet nagyon vízhiányos. 

-Ha mindkettő, feszül és hámlik is, akkor tápláló-hidratáló emulziót (olaj a vízben) keress a polcokon.

-Az ici-pici (pókháló)ráncok a vízhiány jelei, úgyhogy hidratálj, hidratálj, hidratálj. A belső hidratáláson túl célszerű beszerezni egy jó hidratáló maszkot is, amivel alkalmanként "feltöltheted" a bőrödet.

Vannak mitesszereid, pattanásaid?
Van, hogy érdes, száraz érzetű a bőröd, miközben itt-ott éktelenkedik pár pattanás, miteszer?
A mitesszereidet  könnyen vagy nehezen lehet kinyomni?


-Ha vannak, akkor olvass tovább, ha nincsenek - fentebb már lerendeztük :)

-Ha sokszor érzed úgy, hogy érdes, száraz érzetű a bőröd, mégis vannak problémáid vele, akkor elérkeztünk a szeborrea egyik legbecsapósabb tünetéhez.

A bőr túl sok hámot termel, amit ha nem koptatunk le megfelelően fizikai radirral (szemcsékkel) vagy kémiai peelinggel (savas hámlasztók mint AHA, BHA) akkor a hám megül a bőrön, elzárva az utat a kiürülni vágyó faggyútól, szép kis mitesszereket és pattikat hagyva maga után, miközben te a száraz érzet miatt nem győzöd kenegetni sokszor száraz bőrre való termékekkel, még súlyosabbá téve ezzel a helyzetet.

Ilyenkor a legjobb amit tehetsz, a rendszeres bőrradírozás. Heti kétszer finom, gyengéd bőrradírral (nem az a lényeg, hogy a sérülésig radirozd!) kéthetente esetleg egy erősebb, melegítős, kémiai radírral. Vagy használj arckefét, arcszivacsot, mikroszálas törlőkendőt a mindennapi arcmosáshoz. Túlradírozni viszont nem szabad, ezért csak finoman.
Ez márcsak azért is jó, mert egy 'tiszta' bőrbe a krémek hatóanyagai is jobban be tudnak jutni. (az egyik kedvelt, alacsony árkategóriás radír pl. a St. Iwes barackos radírja)

- A könnyen kinyomható mitesszerek az olajos szeborrára jellemzőek, így ha ez áll fenn, jobban kell figyelned az olajmentes, gyulladáscsökkentő kozmetikumokra, és valószínűleg eléggé fénylik is a bőröd, így arra is. Bár ez nem túl gyakori felnőtt korban, de sajnos előfordul - épp ezért nagyon fontos a helyes kezelés, a rendszeres radírozáson kívűl a könnyű, gél vagy lotion állagú hidratálók használata (pl. Clinique: Moisture Surge Extra, Shiseido: Pureness gél hidratáló) - de semmiképpen se használj durva mattító hidratálókat, mert azok általában csak szárítanak, így tovább fokozzák a problémát. Abból meg van épp elég. Amit tehetsz: rendszeres BHA-zás (keress rá a BHA-kulcsszóra oldalt :) ) a durva szemcsés radírok számüzése (helyette kémiai - azaz enzim vagy AHA/BHA radírokat ahsználj, a durva szemcsék csak felülertőzik a pattanásokat, azok szaporodását előidézve) és ha mattítani szeretnél, akkor speciálisra van szükséged: egy sziliciumvegyületes mattítóra, mint az OC8 gel, vagy a Bioderma Sébium MAT hidratálo mattítója. Vagy talc-mentes, (főként mineral) púderre.

-A nehezen kinyomható mitesszerek inkább a korpás szeborreára jellemzőek, radir, hidratálás, ha szükséges, a fénylő T-zóna ellen is tegyél.(pl. a fent említett mattítókkal)

Van, hogy megjelenik az arcodon egy-egy mélyebbről induló 'dudor'?
Jól viseli a bőröd a különböző termékeket, vagy könnyen bepirosodik, érzékennyé válik?
Volt már, hogy a csalánkiütéshez hasonló viszkető kiütések jöttek ki az arcodon?

-A dudoroknak több oka lehet, előjöhet a már említett szeborrea miatt, vagy mint jelzésértékű allergiás, vagy érzékenységet mutató reakció.

-Ha könnyen pirosodik, sokmindent nem visel jól a bőröd, akkor valószínűleg érzékeny. Nézz körül az érzékeny bőrre való termékek között.
Ilyenek: patikában - Avene minden terméke, Bioderma Sensibioja, La Roche Posay Toleriane termékcsaládja, Eucerin, vagy az érzékeny bőrre készült termékek között, mint az Estée Lauder Verité családja, vagy a Lancome Hydra Zen Neurocalmja, stb...viszont érzékeny börrel kerüld a Vichyt, mert a patikai image-el ellentétben tele van parfümmel, adalékkal.
Kerüld a nagyon 'természetes kozmetikumokat, mert ezek általában jobban megviselik a bőrt, mint a sima laboratoriumi termékek. Kerüld a nagymértékben alkoholos termékeket, a túl durva radírozást. (finom, gyengéd radírja számos márkának van - Clarins, Decleor,Lancome, Estée Lauder - a sor végtelen) Sokaknak a csapvíz sem tesz jót (ha használsz párologtatót vagy vízforralót, nézd meg, hogy 1-2 használat után mi marad az alján. Brrr.), próbálj ki egy víz nélküli lemosót.(pl. Bioderma micellás lemosója)

A pirosodás lehet a rozacea jele is, ez esetben kérj tanácsot bőrgyógyásztól vagy egy ügyes kozmetikustól. Kerüld a drasztikus beavatkozásokat, a vérkeringést serkentő termékeket, a túlzott szaunát, az erős radírozást. Vannak készítmények is rozaceás bőrre, pl. a Biodermának, La Roche Posay-nak.

-Ha ezt csak télen teszi, ne aggódj, mert a hideg, a fűtés, a hömérsékletváltozás mindenki bőrét megviseli, ezzel kapcsolatban nem is élhetnénk roszabb helyen, mint itt Magyarországon, ahol nyáron 40, télen -20 fok van. 60foknyi különbség nem csoda, hogy kikészíti a bőrünket. Ilyenkor a legjobb, ha az egész repertoárodat téliesíted: finomabb lemosó, kicsit krémesebb krém, vagy ha nem is, akkor ha a szabadba, hidegbe mész, használj krémes alapozót, az némileg védi a bőrt a hidegben. Ja, és a géles, vizes alapú gél-krémet minimum 20-30 perccel a minuszokba menet előtt használd, hogy legyen ideje beszívódni, a friss vizes állag/réteg és a fagypont alatti hőmérséklet nem a legjobb kombináció.

-A tipikus csalánkiütésnél allergiásabb reakciót nem is tudok mondani. :) Ez lehet egy reakció egy krémere, vagy lehet ételre, egyéb allergénre, ami véletlen pont az arcodon jön ki. Ilyenkor ellenőrizd le a krémed összetevőit (valószínüleg egy természetes 'extract'-kivonat lesz a ludas, vagy parfüm, netán tartósítószerek (ilyenek pl. a különféle parabének), egyéb adalékanyagok.)

Tisztítás után milyen a bőröd, megfelelő a komfortérzeted, vagy húzódik, igényli a krémezést?

-Igazából a tisztítás után nem szabadna, hogy rossz érzésű legyen a bőrünk. Akkor jó a tisztító, ha utána kellemes, mégisem tiszta érzetű a bűrünk. Erre az egyik 'trükk' az, hogy mindíg a papíron leírt bőrtípustól (a hagyományos zsiros-kombinált-normál-száraz) eltérően eggyel gengédebb lemosót használjuk, különösen igaz ez a patikákon kivül kapható, alacsonyabb árkategóriájú lemosókra. Elvégre a kosz, a szennyeződés felesleges a bőrünknek, bármilyen lemosórol legyen szó.

-Keressünk olyan lemosót, amin a 'a bőr hidro-lipid rétegét/természetes egyensúlyát, sértetlenül hagyó' és hasonló kifejezésekkel találkozunk. (ez főleg a patikában kapható készítményekre jellemző - ezekből általában megbízható a bőrtípusnak megfelelő lemosó)

Milyen a szemkörnyéked?
Sok az apró, mosolygás nélkül is látható apró pókháló-ránc a szemkörnyékeden?
Karikás, akármit csinálsz?
Esetleg könnyen megduzzad, főleg reggelente?
Vagy alig van rá ideális szemkrém, sok krémtől bepirosodik, csípő érzés lép fel a szemkörnyéken?

-Akármilyen is a szemed körüli bőr, ne higyj azoknak, akik szerint csak 30 évesen kell elkezdeni a szemránckrém használatát. Olyan hamar kell elkezdeni, ahogy csak lehet, csak nem a szemRÁNCkrém elnevezésűvel, sőt, megelőzés nélkül később kenheti az ember ezt a területet bármivel... Egy könnyű hidratáló szemkörnyékápoló senkinek sem árt.

Néha azonban célzottabb kezelés kell:
-A sok apró, kicsi pókháló ránc az erősen dehidratált (vízhiányos) szemkörnyék jellemzője, ugyhogy elő azzal a szemkrémmel.

-A karikáknak sok oka lehet, sajnos valaki vagy hajlamos rá, vagy nem. Persze más a kialvatlanságtól előjött karika, és más az,ha az ember állandóan pandamaci, de ezt úgyis tudjunk magunkról, hova tartozunk (sajnos sokszor örökletes a karikás szem - ilyenkor tanácsos beszerezni egy jó korrektort is ;)). Ha állandoan karikás a szemünk, keressünk direkt erre a prolémára gyártott krémet: ilyen pl. a Lierac Diopticernes-e, az Estée Lauder Advanced Night Repair-je, a Shiseido Bio-performance, ezeken kívűl persze még rengetegen vannak, tüzetesen vizsgáljuk át a krémek leírását.

-Ha hajlamos jól megduzzadni a szemünk, főleg reggel, akkor megpróbálkozhatunk a hideg kanállal, teafilterrel (különösen a zöld teáéval ;)) és egyéb praktikákkal. Vagy/és kereshetünk olyan szemkrémet, ami direkt a duzzanatokra van kitalálva, általában hűsítő szemkrémek, ilyen pl. a már említett Lierac márka Dioptigelje.

-Ha sokszor lép fel kellemetlen, csípő érzés a szemkörnyéken, akkor valószínőleg érzékeny a bőrünk, keressünk direkt érzékeny bőrre való szemkrémet. Ilyen pl. az Avene sima szemkörnyékápolója (soothing eye contour cream), vagy a Bioderma Sensibio szemgélje, de ha keresgélünk (és probálgatunk!) akkor még többet találhatunk.

 

És végül jöjjön pár, főleg nappali termék, amit nyugodtabb szívvel ajánlunk, főként patikában kapható kozmetikumok, illetve az azon kivül esö krémek 'tipusa'. Persze minden börtípusfüggő, és érdemes előbb megpróbálni egy teszterhez jutni.

Érzékeny, pirosodásra hajlamos, rozaceás, intoleráns bőr: rozacea esetén elsősorban Bioderma Sensibio AR, Avene Diroseal, La Roche posay Rosaliac. 

Nagyon száraz, hámlásra hajlamos, de toleráns bőr:  kulcsszavak: lipidpotló, tápláló. Avene Rich compensating creme, La Roche Nutritic 2,5% / 5%. 

Vízhiányos és kissé száraz, érzékeny bőr: a hidratáló krémek 'gazdag' ill. 'rich' verziója, pl. Bioderma Sensibio Rich, Avene Hydrance Optimale Rich, La Roche Posay Hydraphase Rich. 

Csak vízhiányos bőr: hidratáló, hidratáló, minden mennyiségben! La Roche hydraphase XL, Shiseido Skincare hidratáló, Clinique Moisture Surge extra, Helia-D Aquaboom gél(szem alá, szájra, illetve alkalomszerüen alapozo alá bárkinek jo lehet, igazi jolly joker ez a krém), stb. 

Normál bőr: börlottoötös. :) Egy laza kis 'light' hidratálo, fényvédö nem árt; válogathatsz bárhonnan. Válassz egy jo, fényvédövel ellátott krémet (pl. Bioderma Hydrabio UV, Avene hydrance uv, La Roche Posay Hydraphase XL) vagy egy Bioderma Photoderm fényvédöt, ami egyben hidratál is.

Kombinált bőr: Mehet rá kétféle krém a területeknek megfelelöen, esetleg egy könnyü hidratálo, egy kis nappali mattító puderrel, éjszaka pedig célzott kezelés (pl. börmegujitás, antioxidánsok, stb.).  Esetleg Méthode Jeanne Piaubert Mixt'action.

Száraznak tünő, de problémás, miteszeres bőr, azaz korpás szeborrea: kulcsszo a keratoreguláris / mikorhámlasztó, AHA, BHA. Bioderma Sébium AKN, Avene Cleanance K, La Roche Effaclar K. (ez a börtipus nagyon igényli a rendszeres, finom radírozást!)

Mattításra szoruló bőr: Bioderma Sébium Mat sima vagy szinezett, Avene Emulzio, La Roche Posay Effaclar M, OC8 gel, Jeanne méthod piaubert Mixt'action, Shiseido pureness mattito gél-krém. Fényvédö: Bioderma Photoderm AKN Mat. 

Zsíros, pattanásos, aknés bőr (olajos szeborrea): Nappalra mattitó (lásd fent) éjszakára: Avene Diacnéal (érdemes rákeresni a blogon, speciális, nagyon hatékony termék, de a retinol tartalma-miatt érdemes vele vigyázni!)  Bioderma Sébium AI, La Roche posay Effaclar AI

Ránctalanitás: retinol, antioxidánsok, stb. Szemezgess a blogg többi cikke közül: a kulcsszavaknál megtalálod a retinolt, c- és e-vitaminokat, stb. De a biztonság kedvéért, jó ánctalanitok: Avene retinolos termékei - Eluage & Ystheal, ROC, La Roche Posay Redermic/Active C. 

Szemkrémek: érzékeny börre jo hidratálo a Bioderma Sensibio eye gelje, az Avene hidratálo szemkrémje. Ráánctalanitás külön téma, speciális szemápolo (karika, puffadás) a Lierac cég Diopti-kezdetü krémjei kellemesek lehetnek, de ezzel érzékeny szemüek ne nagyon próbálkozzanak. 

És fényvédelem minden mennyiségben!

Az ajánlások föleg alapjában véve érzékeny börüeknek szolnak, akiknek mindent jol tolerál a börük, elsősorban a kulcsszavakat figyelje krémválasztásnál. 

5 komment

Címkék: bőrápolás hidratálás bőrtípus

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr92380987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lady20 2009.01.10. 15:50:38

Sziasztok!
Köszi a soksok hasznos infot de kazdő lévén lenne még pár kérdésem.
Az egyik, hogy a bhat és az ahat hogy kell kombinálva használni?(nekem az orrom és környéka miteszeres ezért gondoltam hogy oda a bha jobb lenne mert egyébként meg száraz szóval aha)
A másik pedig, hogy ezeket milyen hosszú ideig kell/lehet használni?Ahogy a dobozon van h 3-4 hétig?
Ja és még 1.Mikor kell abba hagynom ezen hámlasztók használatát hogy ne ártsak a bőrömnek a napfénnyel?(februárra tervezek egy nyaralást...:))
bocsi a sok kérdésért....

ontheroad 2009.01.14. 11:33:25

Szia!

Ha kombinálni szeretnél van két megoldás: vagy egyik héten ezt, másik héten azt kened, felváltva, vagy egyszerre kened mindkettőt, ahogy írtad is: orr és környéke BHA, száraz részek meg AHA... Amelyik neked egyszerűbb:)
Folyamatosan lehet használni, nem csak 3-4 hétig, kitapasztalva, h milyen időközönként esik jól bőrödnek -naponta, kétnaponta, heti 2x stb-. A lényeg, h ne ess túlzásba, és ahogy jön a jobb idő, napfény, meleg úgy lehet, kell fokozatosan csökkenteni használatot, leállni vele nyárra. Persze ha tudod "drasztikusan" kerülni a napfényt nyáron, akkor lehet kenni, de ez kb lehetetlen:D
Nyaralás előtt sztem két-esetleg három héttel csökkentsd a használat gyakoriságát, egy-két héttel előtte meg már ne is nagyon kenj, ha megoldható. És persze nagyon jó fényvédő nyaralásra, de erről már van külön írás:)
És jó nyaralást;)

lady20 2009.01.14. 17:29:01

Értem...sztem akkor az egyszerre 2-t próbálom ki.:)
Köszönöm a választ!:)

Patko123 2009.04.10. 07:45:17

Sziasztok!

Ha (szerencsére) nem láthatók hajszálerek az arcomon, de az orcák és az áll mindig vörös, akkor is rosacea?
Már beszereztem néhány biodermát, de a bőrradírt illetően bizonytalan vagyok.
Használhatok rá bőrradírt? Ha igen, akkor milyet?

Köszönöm a választ.

richardtaylor 2011.11.13. 13:27:23

nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászom azt mondta h szinte hülyeség már használnom (én azért elővigyázatos vagyok :)) mellesleg aha krém (enyhe) napi szinten mehet rá.
Én is használok :)
süti beállítások módosítása