HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Házi 'kisokos' 1. - tisztítás

2008.07.31. 10:24 ladybird

Kezdjük az alapoknál! Az arcbőrt reggel-este egyaránt célszerű megtisztítani – este evidens: smink, kosz, miegymás lemosása – elegendő egy órát tölteni a városban, h. ijesztő mennyiségű szennyeződés rakódjon le a bőrünkre. Reggel pedig  - bár a szó hagyományos értelmében nem koszolódik a bőr – de az esti krémmaradványokat, és az éjszaka termelődött sébumot el kell távolítani.

Sminklemosás: na, ez az, amit minden áldott este ajánlott megtenni, hajnalig tartó buli (ami után az ember másra sem vágyik, mint az ágyba zuhanásra és lehetőleg másnap délig tartó kómázásra) ide vagy oda. Nem csak azért, mert enélkül reggel a tükörből – az elkenődött szemfestéknek köszönhetően – Pó, a panda köszön ránk (aki nem látta a Kung Fu pandát, annak ajánlom, két óra röhögés mindenkinek kell ;)), hanem mert a sminket, különösen a vízálló fajtát nem lehet sima szappanos vízzel eltávolítani. (arctisztításra sem a legjobb ötlet, de erről később) A fényvédőről nem is beszélve – a napozószerek alapos eltávolítása nagyon fontos (a fizikaiak borzasztóak, de a kémiaiak talán meg veszélyesebbek, ui. a napsugarakat "elnyelve" kémiai átalakuláson mennek át, miközben összetételükben átalakulnak, tehát a "végeredmény" egy eltávolítandó pro-oxidáns termék)

Épp ezért gazdagabb, krémes/olajos lemosók ajánlottak első lépésben, ilyen pl. a Shiseido-nak a kifejezetten olajos állagú lemosója, a Shiseido Ultimate Cleansing Oil, a DHC Deep Cleansing Oil ugyancsak japán márka kistestvére, ezen kívül kiváló erre a célra a  Clinique take the day off cleansing balm, ami szintén egy olajos állagú lemosó, a L’Occitane almás-mandulás lemosóolaja,vagy az olcsóbb árkategóriájú  L'Oreal Dermaq'Expert Elixir, vagy a Vichy 3 in 1. Ezeket száraz bőrbe kell bemasszírozni, aztán benedvesíteni, aminek a hatására az olajból/gélből tej lesz, majd leöblíteni.

Smink és fényvédő eltávolításra költségtakarékos megoldás még a sminkelmosó tej – bár elvileg bármely waterproof sminklemosó megfelel a célra - használata, néhány csepp olajjal (pl. mandulaolaj) dúsítva. Szigorúan csak az aznapi adagba szabad beletenni az olajat és nem az egész flakonba beleönteni. ;)

Mivel a lemosótejek főleg ásványi-olaj alapú lemosók, ezért  inkább normál-szárazabb bőrűeknek ajánlottak, és használatuk után mindig ajánlott tonikkal (esetleg micellás lemosoval) áttörölni az arcot, ha nem habzó lemosó követi.

Ezután jöhet a bőr tisztítása a habzó lemosóval és szükség szerint tonikkal, vagy valamilyen micellás lemosó használata.

Habzó lemosó: főleg este javasolt (reggel kinek van erre ideje?!), utána pedig lehet tonikot használni. Nem véletlenül írtam, h. lehet – nem kötelező, bár célszerű - a „gyilkosan” erős lemosók mellett mindenképpen, mert azok lemosnak mindent, azt is, amit nem kéne (nem utolsósorban a bőr lipidrétegét), és ezt kell tonikkal pótolni, a bőr ph-értékét helyreállítani, az esetlegesen bőrön maradt lemosó-maradványokat eltávolítani, pórusokat összehúzni, ésatöbbi.

Mind habzó lemosók, mind tonikok terén széles a választék, arra célszerű ügyelni, hogy bőrtípusnak megfelelőt válasszunk, és még a zsírosodásra hajlamos bőrűek se szárítsák szét az arcukat olyan lemosóval, amiben az összetevők között előkelő helyen áll az alkohol. Persze, fertőtlenít, meg "leszedi" a zsírréteget – meg úgy kiszárítja a bőrt is, hogy ihaj! És az agyonszárított-zsírmentesített bőr őrült védekezésbe kezd, tehát még több sébumot fog termelni – az „ördögi körforgás” adott.

Itt ki is tárgyalhatunk pár városi legendát:

1. Állítás: A krém előtt (sminkelés elött, lemosó után stb.) mindig tonikozni kell.

Tény: A mai lemosók nem mindegyike igényli a tonikozást. Az arcápolási termékek nagyon gyorsan megújulnak, a mai lemosók egy része már nem igényel tonikot, így lehet az opcionális lépés is. Tonikra azért van szükség, hogy: 1.-a brutálisan lemosott-rombolt bőr saját kis védekezőrétegét helyretegye - ez az un. hidro-lipid réteg, ami védi a bőrt minden kellemetlentől, és nem engedi, hogy felboruljon az egyensúly (ami, ha felborul, megőrülhet a bőr: zsírosodhat, túlszáradhat, érzékenyebbé válhat, stb.) Ezzel csak az a baj, hogy nem jó a bőrnek a túl agresszív lemosó, ami bántja ezt a réteget. Hogyha úgy érezzük a lemosónk után, hogy a bőrünk szinte kiáltozik a tonikért és a krémért, akkor mindenképpen váltsunk egy gyengédebb lemosóra, ami nem bántja a bőrt, így látható, a tonik is feleslegessé válik.

2.Állítás: A tonik helyreteszi a bőr PH-értékét, és lemossa a habzó lemosó maradékát.

Tény: ezzel nem sokat lehetne vitatkozni, a maradékról ugysem tudjuk mennyi maradt (bár én jól le szoktam mosni :) ) a PH-érték pedig állandoan változik a környezettől függően. Általában semleges (7körüli) ph-júak a tonikok, de ennyi erővel nyugodtan használhatunk termálvíz-sprayt is tonikként.

3.Állítás: A tonikba kell egy kis alkohol, hogy összehúzza a pórusokat.

Tény: az alkohol fertötlenít, ez igaz, és kicsit szárít is. A fertőtlenítő hatása az aknés bőrre látszólag jol hathat, viszont ezzel együtt a saját kis védekezőrétegét  is lebontja a bőrnek. Szárítani látszólag jo ötlet a aknés bőrt, viszont a szárító hatás miatt hosszú távon kikezdi a bőrt, és a bőr olajtermlése fokozódhat. A pórusokat pedig szimplán nem lehet összehúzni. :)  Ugyhogy ha már tonik, akkor lehetőség szerint legyen egy alkoholmentes, és ezt a szabályt a zsírosabb, problémásabb bőrűek vegyék nagyon komolyan!

Finom tonikok, amiket mi ismerünk és szeretünk: Shiseido tonikok, La Roche-Posay fiziológiás tonikja(a fiziológiás jelző azt jelenti, hogy bőrazonos, elvileg ez azt jelenti, hogy bőrazonos ph-jú, persze a reklámokban írnak bármit, de mindenesetre egy finom, kímélő tonik), AHAVA tonikok (zsíros és száraz bőrre való is) Lancome tonikok, Clarins tonikjai. Van, hogy egy-egy tonik ragacsos érzést hagy a bőrön, ez bőrtípustól függ, ne aggódjunk, semmi probléma nincs. Próbálkozzunk mással.

Habzó lemosóból jelenleg két topikkedvenc a Shiseido Extra Gentle Cleansing Foam, illetve a Clinians mandulasavas arctisztító zselé, de manapság szinte az össze márkánál fellelhetőek a habzó lemosók. Ugyanez a helyzet a tonikkal, ennél is célszerű valami kellemes, gyengéd és nem utolsósorban hidratáló tonikot választani, mint pl. a Lancome Tonique Comfort vagy a Shiseido Hydro Nourishing Softener – de a lista végtelen. Akkor választottunk jól, ha nem csak láthatóan és érezhetően tiszta a bőrünk, de nem húzódik a lemosók használata után sem, és a tonikozást követően nem „ragad” a bőrünk. Ha igen, akkor ideje váltani.

Micellás lemosó: félreértések elkerülése végett ez nem tonik, és épp ezért felesleges a habzó lemosóval együtt használni –mivel a ’lemosórészecskék’, azaz a micellák benne vannak a lemosóban is. Ez egy „all in one” termék, kiváltja a habzó lemosót+tonikot, még a sminket is leszedi (bár a fényvédő eltávolítására célszerű külön sminkelmosót is használni). Azoknak külön ideális, akik nem szeretnének órákat pepecselni az arctisztítással, vagy épp a reggeli rohanásban, amikor az ember a bögre kávéval a kezében kétségbeesetten próbál felébredni, mosakodni-krémezni-fényvédőzni-sminkelni–majd ezt követően döbben rá, h. még mindig pizsamában álldogál, pedig már egy fél órája úton kéne lennie a munkahelyére egy fontos tárgyalásra, vagy az előadásra, ahol holtbiztosan várható a katalógus.

Ilyen micellás lemosója van pl. a Biodermának, szintén bőrtípusoknak megfelelően – érzékeny bőrre Sensibio, ami abszolút semleges, tiszta lemosó, ezt szemre is lehet dörgölni, zsírosabb bőrre a Sébium, ami cink és réz vegyületekkel fertőtlenít, alkoholmentes, nem irritál, bár szemre nem ajánlott.

Tehát, vegyük át röviden, amit eddig hosszan fejtegettünk, és amit jó, ha mindig észben tartunk:

Este:

Ha egész nap sminkben voltunk, érdemes egy jól oldó, vattpamaccsal használható lemosoolajat vagy lemosotejet használni (szemre-szájra extrém tartos smink esetén kétfázisu-olajos lemosot is bevetni, ha csak tejet használunk. Nem habzó lemosolaj esetén ez felesleges. Ebbe a csoportba tartozik a lemosobalzsa/lemosokence/lemosofice, mondjuk ugy, hogy amit vattapamaccsal kell felvinni, és jol oldja a felesleget, az mind.) ez leoldja még a vizálló sminket is, és az elszánt fényvédözökröl a fényvédö maradékát.

Ez után jöhet a 'lemosorészecskés' tisztitás: habzó lemosóval, vagy micellás lemosóval. Ez azért fontos, hogy leoldjuk a lmeosoolaj/tej maradékát, a börünkön maradt olajat. A habzó és a micellás lemoso között nagyjából annyi a különbség, hogy míg a habzó lemosóban a tisztitorészecskék-micellák mellett habzást elősegítö és egyéb anyagok is vannak, a micellás lemosoban ezek a tisztitorászecskék -'katonák' feloldva, habzást okozo anyag nélkül vannak jelen, a lemoso maga hasonlit egy tonikra, de ne ijedjünk meg, attol még dolgozik. :)

A habzó lemosó után jöhet egy finom, gyengéd tonik, vagy egy fujásnyi ásványvizpermet. A jó habzó lemoso arrol ismerszik meg, hogy nem 'szomjazik' utána a tonikra és a krémre a börünk, hanem tiszta, de konfortos lesz. Egy jó lemoso után ma már nem szükséges a tonik, de azért nem árt valamivel lezárni a folyamatot, lehet ez egy kellemes ,börnyugtato ásványvizpermet is.

A micellás lemosót nem kell lemosnunk, de ha mégis ugy érezzünk, valamit mindenképp muszáj tennünk, akkor fujjunk egy kis ásványvizet az arcunkra. A tonik itt fokozottan felesleges, de valoszinüleg nem is nagyon fog hiányozni, mert a micellás lemoso érzésre olyan, mint a tonik.

Reggel:

Mivel csak az éjjeli arcápolonk maradékát, és az éjszaka folyamán termelödött börzsírt kell lemosnunk, a lemosotej/olaj eleve kiesik, felesleges. Elég egy laza habzo lemoso, vagy a micellás lemosonk önmagában. Egy kis ásványvizzel pedig szépen fel tusjuk készineti a nappalikrémünkre, amit érdemes még vizes börre felvinni! Apropo, az ásványvizpermetet soha ne hagyjuk felszáradni a börünkröl, ugyanis az dehidratál: inkább itassuk fel egy puha kendövel, vagy mégjobb, ha a krémünket/szerumunkat a még vizes börbe kezdjük bemaszírozni.

És persze mindezt követően jön még a szérumozás, napszaktól függően a hidratálás-fényvédőzés – de az már egy másik történet. ;)

6 komment

Címkék: tisztítás bőrápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr68594005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mszilagyi86 2009.04.17. 12:49:33

Nekem nagyon erzekeny a borom es a La Roche Posay fizilogias arclemosojaban es tonikjaban talalhato parfumre kiirritalodott. Nem tudom most mit hasznaljak artisztitasra, h sminket is lemossam utana tisztitsak.

ladybird 2009.04.17. 13:33:55

Biodermát nem próbáltál? A micellás lemosójából általában van minta a patikákban, így tesztelheted, h. mennyire válik be. A Sensibio H2O való az érzékeny bőrre, azzal még a szemfestéket is le lehet mosni.

mszilagyi86 2009.04.17. 19:03:34

Szia! Nem probaltam meg Biodermat, a H2O val az a baj, h nem szedi le a napvedot. Arrol mi a velemenyed, h La Roche Posay Tolariane arclemoso folyadek utana a termalspray tonik helyett. vagy utana a micellas? Koszi a segitseget! :)

ladybird 2009.04.17. 21:42:02

A Toleriane arclemosóit nem használtam, ha ezt bírja a bőröd, akkor hajrá - de ez sem szedi le a fényvédőt. A micellás lemosó nem tonikként használandó (bár lehet úgy is, csak felesleges), tisztításra önmagában is elég. Érdemes kísérletezni, mit szeret leginkább a bőröd, ez személyenként eltérő. ;)

Scala 2009.05.21. 20:19:04

Szeretem az egyszerű és jó dolgokat, ez melyik leírt fázisnak felel meg?
http://www.ilcsi.com/product-page.php?oid=T70d85312842252e1f75f0c89b4a436e;cmssessid=T927442895209c0c523d831b3aa2f1ebf48fb1fc6d180a93e2d9d3b122433ba0

Vagy inkább ez, bár most ez sincs itthon:http://www.ilcsi.com/product-page.php?oid=Tf0d8235234f3a196f459f40f5ebd89d;cmssessid=T927442895209c0c523d831b3aa2f1ebf48fb1fc6d180a93e2d9d3b122433ba0

Én tej vagy tonik (Ilcsi) - majd bio szappan & víz - esetleg bőrredír módszerrel tisztítok. Hozzáteszem nem sminkelek nagyon sokat, sőt vannak teljesen sminkmentes napjaim, kb. 3-4 nap hetente....

nagyorsi 2010.03.07. 23:05:25

Engem annyira bosszant, hogy a Garnier megszüntette a kedvenc 2 fázisú sminklemosómat. Hosszas keresés után ráleltem (a tejeket kimondhatatlanul gyűlölöm), imádtam, mindent leszedett, pedig sminkes vagyok, szóval mind az én, mind a vendégek bőre rendesen igénybe van/volt véve :) És meglepődve láttam, hogy nem lehet már kapni. Clinique nem olajos bázisú szemfestéklemosója sehol nem volt a Garnierhez képest. Csíp, sokszor kell áttörölni, hogy lejöjjön, megbántam, hogy megvettem. Csak apró korrigálásra használom, ha elrontok valamit. Kárság :( Viszont, ami nekem nagyon bejött, hogy teljesen sima babaolajat vettem (ha a babapopsira jó, nagy bajt nálam se okozhat alapon) és sminklemosás után, lemosom tiszta vízzel az arcomat és még a vizes bőrbe belemaszírozom a babaolajat, feliatom törülközővel és megyek aludni. Nekem nem lett tőle zsíros a bőröm (pedig problémás bőrtípusom van), és a maradék smink is garantáltan lejön vele. Kifejezetten sminklemosásra is próbáltam már, arra is jó. Csak nehezebben issza be a vattakorong. De isteni, és reggel babapopsi fíling teljesen :) Majd még biodermára meg clarinsre tervezek beruházni, hallottam jókat, csak nem olcsók, főleg az utóbbi.
süti beállítások módosítása