HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Házi 'kisokos' speciál - Városi legendák

2008.09.14. 02:41 bagaela

 Jöjjön egy kis mítosztörés. 

Mindannyian kaptunk már 'tuti' tippeket az épp kibújt pattanások kezelésére, a száraz hajra, vagy épp a problémás fejbőrünkre.

Mivel a bőrápolás egy útvesztő, igyekszünk minél több mindent összeszedni, ami hasznos, vagy épp hogy a várakozásokkal ellentétben nem biztos, hogy hasznos.

 

 1. A pattanásokra fogkrémet kell kenni éjszakára, reggelre nyoma sem lesz. 

  Valóság: ez így, ilyen formában hülyeség. Speciális (cinkes, ezüst-kolloidos) fogkrémmel működhet, de az ritkán van otthon. A legtöbb fogkrémben lévő mentol csak irritálja a bőrt, és a fluor sincs jó hatással rá. Próbálkozzunk az aszpirinnel inkább.

 

2. Az aszpirines arcpakolás tuti recept.

  Valóság: ez működhet. Mivel az aszpirin hatóanyaga bárhol a világon az acetil-szalicilsav, ami szalicilsav, tehát BHA. (BHA-ról bővebben a BHA címszó alatt) Képes bejutni a pórusokba, helyileg antibakteriális hatása van - oldja a hámot, kinyitja a pórust, gyulladáscsökkentő hatású. Fantasztikus. :)

 

3. A méz kiváló bőrápoló, akár önmagában is, vagy pakolásként.

  Valóság: ez így nem igaz. A mézben rengeteg fontos anyag van, vitaminok, cukrok, fertőtlenítő hatású propolisz - azonban a tiszta méz nagyon erős dehidratáló hatású. Ha közvetenül érintkezik a bőrfelülettel, elkezdi elszívni a vizet a sejtekből, totálisan kíszárítva azokat, azaz dehidratál - és így nem érvényesülnek az előnyös tulajdonságai. Ha mézet akarunk használni bőrápolásra, akkor ügyeljünk arra, hogy a méznél nagyobb arányban legyen a keverékben víz, vagy más, folyákony anyag. A glicerin egyébként hasonlóan működik - nagy mértékben/illetve százalékban elvonja a vizet és negatív hatású, kis százalékban viszont jótevő. 

 

4. Az ásványi olaj méreg a bőrnek, csak negatív hatásai vannak, így nagyívben kerüljük.

  Valóság: nem igaz. Az ásványi olaj/köolajszármazék (vazelin, paraffinum liquidum, stb.) a növényi olajoktól abban különbözik, hogy nagyobb molekula-szerkezetű, így nem képes behatolni a bőr mélyére, így képes ráteget képezni a bőrön, míg a növényi olaj képes a bőrbe hatolni, és a saját zsírhiányt pótolni. Vannak olyan börtípusok (száraz, ekcémás) amelyek számára megváltás a köolajszármazékok által kifejtett, rétegképző hatás. Ugyanis náluk hiányzik a bőr ezen rétege, így, bár növényi olajjal pótolhatják időlegesen a lipideket, nincs, ami megtartsa azokat, ahogyan a bőrből elpárolgó nedvességet sem, valamint szabad útja van az allergéneknek, szennyeződéseknek is a bőrbe. Tartsuk be a következőt: a száraz arcbőrrel rendelkezőkön kívűl más csak nyaktol lefelé használjon ásványi olajos termékeket (hogy az arcbőrt ne terheljük plusz lipidréteggel, ha egyszer termel az is eleget) de testre nyugodtan. Sőt, egy jó kézkrémnél elvárt, hogy legyen benne olyan anyag, ami védöréteget hagy rajta, főleg a téli hidegben. 

 

5. A zsíros, pattanásos bőrt alkoholos termékekkel kell kezelni

  Valóság: nem, nem, nem és NEM! Az alkoholnak vízelvonó, szárító, fertőtlenítő hatása vitathatatlan. Ez nagyon jól is jön a stílusos akciófilmekben, ahol jód helyett jobban mutat az üvegböl sebre locsolt whiskey. Meg idegen helyen esténkén, gyomorfertőtlenítés céljábol, terápiás alkalmazással. :)

Viszont azzal, hogy borzasztóan szárítjuk, túlfertőtlenítjük a bőrt, lemossuk a saját, a bőrünk egyensúlyához elengedhetetlenül fontos hidro-lipid filmet, amit azonnal észlel a bőr, és pánikszerűen újratermeli. Minél többször kap jelet, hogy már megint eltünt, annál jobban rákapcsol - elvégre arra számít, hogy ezentúl már mindig úgy lesz. Ez trauma a zsíros bőrnek, és még jobban be fog ránk 'gerjedni'. És még több zsírt fog termelni.

Fontos, hogy ez CSAK a denaturált szeszre, azaz az összetétel-listán "alcohol denat." néven megjelenő összetevőre vonatkozik, mert több olyan vegyület van, aminek a nevében lehet alcohol, de csak egy másik anyag vegyülete, és nem a szó hagyományos értelmében vett 'alkohol'. 

Azért feszegettem főleg a zsíros bőre való alkalmazását, mert az ilyen bőrtípusra való termékek nagyrészében van alkohol, ennek ellenére ennek, és a száraz börtípusnak a legnagyobb bomba. Egy normál bőr sokkal jobban tolerálja az alkoholos termékeket. 

 

6Minden mattító-arckrém borzasztó, tönkreteszi a bőrt, és csak rosszabb lesz tőle, már nem merek mattítóhoz nyúlni.

  Valóság: sajnos ezzel sokat kínlódtunk és elég sokáig. A legtöbb mattítóval az a baj, hogy teletömik alkohollal, és a mattító hatás mellett (helyett) a bőr zsírtermelésére próbálnak hatni. A sok alkohol miatt ez akkor se menne, ha jó hatóanyagokkal dolgoznak, azonban a bőr zsírtermelése egy alkati/hormonális dolog, amit nem megszüntetni, hanem kezelni kell. Ma viszont már vannak olyan anyagok, vegyületek, amik anélkül képesek mattítani, hogy tönkretennék a bőrt: szilicium-vegyületek, púderek. A 'SiO2-technikával' operáló termékekt nyugodtan htöbbasználhatjuk - ilyen az OC8 gel, (oil control for 8 hours, nálunk többnyire csak internetről beszerezhető) vagy az itthon is kapható Bioderma Sébium MAT arckrémje, vagy a szintén beszerezhető Méthode Jeanne Piaubert Mixt'Action krémje. Púderből talc-menteset keressünk, vagy minerál púdereket, bővebben a témáról itt. 

 

7. A különbözö márkák termékeit nem érdemes keverni; a termékek csak együtt igazán hatásosak; egy márka termékcsaládja akkor fejti ki igazán a hatását, ha együtt hazsnáljuk őket, mert egymásra épülnek a termékei.

Valóság: Miért ne lehetne a tisztitó más márkájú, mint az arckrém? Ez az egyik legaljasabb marketingfogások egyike a kozmetikumok piacán. Azért taláták ezt ki, hogy növeljék az eladásikat, és a termékcsoporthoz kössék a vásárlókat. A hatóanyagok alapjában véve nagyjából hasonlóak: a tisztitó tisztít, a tonik tonizál, a hidratáló hidratál, a hámlasztó hámlaszt, és ezen hatások elérésére használt hatóanyagok kémiailag nem különböznek (pl. aha sav, bha sav, hyaluron sav, stb.)

Egy dologra érdemes figyelnünk: hogy ne kettőzzük a lépéseket, és hasonló hatóanyaggal (és hasonló hatású termékkel) kétszer egymás után ne bombázzuk a bőrünket. Például tisztításnál - ne használjunk kétszer lemosó hatású terméket, kivéve ha külön sminklemosót is alkalmazunk /pl. ha sminklemosó tejet/olajat, utána habzó arclemosót használunk, utána csak sima tonikkal törötljük át az arcot, ne egylépéses-micellás lemosóval, hacsaknem hagytuk ki a sminkelmosást az elején, és nincsenek látható nyomai a még fennmaradt sminknek - mert csak túltisztíttanánk a bőrt./ vagy ne próbálunk több hámlasztó hatású terméket egyszerre alkalmazni a bőrön, hacsaknem kúraszerűen, szakfelügyelettel tesszük azt. 

5 komment

Címkék: bha szalicilsav paraffin városi legendák

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr56662478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lety 2008.10.19. 15:36:19

Kedves Bagaela!

Most teljesen összeomlott az eddig elméletem a kőolajszármazékokról (ásványiolaj stb):D. Segíts nekem!
Én úgy tudom hogy azok fujfuj rosszak, mert filmszerű réteget képeznek a bőr felszínén, amely így nem tud lélegezni,és leszoktatják a bőrt arról, hogy kitermelje saját emulzióját. A toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.
Szóval?Igazából,anno én egyszerre dobtam ki a méreganyagokat tartalmazó tusfürdőket, krémeket, testápolókat, és cseréltem le, szebb is lett a bőröm, elmúlt a szárazság. De nem tudom, hogy vajon akkor a kőolaj volt e a bűnös. Érted hogy mit nem értek? :D
Köszi a választ.

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2008.10.27. 17:26:11

Lety, hosszabb válasz elment az e-mail címedre! :)

dézi 2008.10.28. 16:34:13

www.makeupalley.com/product/showreview.asp/ItemId=14129/Aspirin_Mask/Unlisted_Brand/Masks

Valóban,ezen a blogon már több mint ezer hozzászólás van az aspirines pakolással kapcsolatban.Nagyon jók a visszajelzések.

rennie 2008.12.20. 14:54:13

és hogy kell elkészíteni ezt a pakolást? vagy hol kapható?

ontheroad 2009.01.14. 11:36:58

@rennie: Aspirint kell összetörni, porrá törni, kicsi vízzel vagy termálvízzel -pl Avéne- összekeverni, arra kell figyelni, h ne legyen híg...és mehet is fel:)
süti beállítások módosítása