HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Aging, anti-aging, photo-aging

2007.12.02. 23:38 bagaela

avagy mindent a fényvédelemről


A borunk oregedeset alapvetoen 2 tenyezo befolyasolja:
1. crono-aging: azaz a gènjeinkbe bekodolt termeszetes sejtoregedes, ami ellen ma meg nincs semmilyen szer) ;

2. photo-aging: az UVA sugarak àltal tortèno bororegedès, ... mennyit olvasunk rola, de mint a viz az esokabatrol, valahogy leporog rolunk ez a banàlisnak vèlt "veszèly" (nem èrzunk semmit => tehat nem roncsolodik semmi), pedig a mai kozmetika itt tud segitsegunkre lenni, csakis rajtunk mulik, hogy hiszunk-e benne es vesszuk-e a fàrdsàgot (+ koltsèget), hogy naponta megfelelo  UVA-szuros kozmetikumokkal apoljuk a borunket.

Sajnos a megfelelo - a nagyobb kàrt okozo UVA-sugarak elleni - vedekezes nem olyan egyszeru, mint mi laikusok gondolnànk. A luxus parfumeriakban dolgozo kikèpzett (?)   eladok (sajnos mèg a gyogyszertàriak sem!!) sincsenek tisztàban a kulonbozo tipusu fènyszurokkel, ès szàmukra elèg, hogy a gyonyoru dobozon ott "feszit" az spf 15 , mèg nagyobb meggyozodèssel adjàk el a kozmetikumot.

Azok a bizonyos barna foltok (pigmentáció) amik ràadàsul szaporodnak is, ha nèmileg orokletesek is (lehetnek), de  nagy valoszinuseggel  rajatszanak az UVA-sugarak ill. a szolizas. A barnulasert az UVB-sugarak "felelosek", mig a nem erezheto, "latitans" UVA-sugarak felelosek a kollagen ill. elasztin roncsolasert.

Az avobenzone = Butyl Methoxydibenzoylmethane (UVA es rèszben UVB szuro) - egyedul, onmagàban * - az egyik legrosszabb, legalattomosabb fenyvedo, mert instabil -> gyorsan elbomlik, es ahelyett, hogy "szurnè" az UVA-sugarakat => ès vèdenè a borunket, mèg nagyobb kàrt okoz.

* A vele valo pàrositas sem mindegy, mert pl. avobenzone + octinoxate  is  fotoinstabil.

DE pl. avobenzone stabilizàlhato octocrylene es/vagy  Mexoryl e Tinosorb formulacioban, ezekkel pàrositva.

Bennunket (az itteni forumon) Lida mar elèggè "kikèpzett"   ,  igy igyekszunk - foleg a nyàri szezonban, es ha savas kezelèsben veszunk rèszt mindig (!) -  megfelelo UVA-szuros (a "megfelelo" eldontesehez nem elèg az spf szam !, lehet az akàr spf 30 is, ezzel mèg nem tudni a PPD szurokèpessègèt -> ebben (is) segit nekunk naponta az itteni szakèrtonk) krèmet hasznalni.

Pl. a Photoderm (Bioderma marka) napvedoiben az avobenzone + octocrylene + Tinosorbs => igy stabil es megfelelo UVA-szuro kombinacio.

Mit keress az összetevők között? - fényvédők kémiai nevei: (zárojelben a védelem tipusa)

Avobenzone : butyl methoxydibenzoylmethane (UVA)

Octocrylene : 2-Ethylhexyl-2-cyano-3, 3-diphenylacrylate /legtöbbször simán octocrylene (UVB/UVA2 -rövidebb hullámhosszu UVA sugarak, nem ad megfelelő UVA védelmet)

Octinoxate : octyl methoxycinnamate (UVB)

Maxoryl XL : drometrizole trisiloxane (UVB/UVA)

Mexoryl SX : terephthalylidene dicamphor sulfonic acid (UVA) /ecamsule/

Tinosorb S : bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (UVA/UVB) /bemotrizinol/

Tinosorb M : methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (UVA/UVB) /bisoctrizole/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Fényvédelem zempontjabol pillanatnyilag a legbiztosabb màrka a Bioderma, ezen belül is a Photoderm termékcsalád (Photoderm Anti-Age, Photoderm AR, Photoderm Akn, ...), de ezen kivul az Anthelios Dermo-pediatrics SPF40 spray(LRP)  (a spray-t àttoltik uvegbe, es innen hasznàljàk), Avène, LRP,  ... mindazok a szerek, amelyek Mexoryls (SX, XL) vagy Tinosorbs (S, M) szuroket tartalmaznak (a Mexoryls pl. a L'Oreal napozoiban mindig van)

A parfumerias markak kozul a Clarins UV Plus SPF40, ill. a Shiseido+++(++) is szamitasba johet, Europaban azt hiszem csak a ++ + -os vàltozat talàlhato.

A fenyszurest illetoen?   Azt jo tudni, hogy az USA-beli termèkekben nicsenek "modern"  fènyszurok, mint  a Mexoryl® (L’Oreal szabadalom) e Tinosorb® (Bioderma szabadalom), igy az UVA-sugarak ellen az un. fizikai szuroket alkalmazzàk => ezek okozzàk a krèmek "kozmetikailag nem elegàns" , azaz zsiros texturàjàt. Kepzeljetek, a napozoszereket illetoen az amerikaiak  - pont e tulajdonsaguk es a stabilitasuk stb. miatt - az europai (vagy japan Shiseido) termèkeket (Avène, LRP, Vichy, Photoderma) favorizaljak

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Most roviditek es felsorolom az altalam "kozmetikailag elegans" napvedoket:

- Bioderma Photoderm akn spf30 / ppd 26  spray    100ml

- Bioderma Photoderm MAX Fluide SPF 50+/ 35 

- Bioderma Photoderm Anti-Age spf30/ppd30 - Bioderma Hidrabio UV spf15/ppd15 - Lancome Bienfait fluido spf 30  (nyàron "utcai viseletre" es mèg a tretinoina kura elkezdèsèig ezt hasznàlom, bar spf30, de ppd-ben alacsony , viszont stabilak es jok a UVB-szuroi)
- Shiseido Extra Smooth Sun Protection Lotion SPF 30 (de alacsony ppd)

- LRP Hydraphase XL  SPF15 /PPD 12,

- Vichy Thermal Fix UV di  SPF20/ PPD 8-10

- La Roche Posay  Anthelios XL Crema IP 50+

- Anthelios 40  SPF40 spray bimbini

- Sisheido sun protection liquid foundation spf 40

.... es itt jonnènek jol az ujdonsàgnak szàmito es valoban legalabb spf 15-os vedelmet biztosito mineràl alapozok  es puderek .... 

Azt tudni kell, hogy a fizikai  UVA-szurok  (TiO2, MgO, ZnO, ...) olajos hatàsuak, visszaverik az uva-sugarakat, de ezek az osszetevok okozzàk a zsiros hatàst, ill. azt a bizonyos fehèr patinàt. En most rendeltem meg magamnak a

- Bioderma Photoderm Anti-Age spf30/ppd30

- Bioderma Hidrabio UV spf15/ppd15

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Napszures szempontjabol  kevesbe "jo" termekek,  "varosi" fènyvèdovel:

- Avène Hydrance Optimale UV SPF 15

- Vichy Thermal Fix UV SPF 20

- Clarins Fluide multi confort spf 15

- Lancome Bienfait Multi-Vital crema spf 15 – fluido spf 30

es a tobbi parfumeriakban megvasarolhato fenyvedos kremek (Clinique, ...)


1 komment

Címkék: megelőzés uva uvb öregedés shiseido anti aging fényvédő spf bioderma la roche posay clarins vichy pigment lancome avene

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr87250234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zombori anna 2010.02.10. 18:38:30

Halló! Kérdésem, hogy a " Future solution"krémben van-e napfényvédő, vagy azt még plusz kell használni nappalra. Vagy létezik-e olyan nappali krém, amiben fényvédő is van, ha igen, akkor melyik, és mennyibe kerül. A választ előre is köszönöm!
Anna, Zombori
süti beállítások módosítása