HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Házi 'kisokos' 2. - Radír / peeling / hámlasztás

2008.08.08. 17:57 bagaela

Méltatlanul hanyagolt, ám kulcsfontosságú lépés lenne minden börtípus számára a rendszeres, körültekintő radírozás. 

A radírozással, vagy hámlasztással eltünteted a bőröd elhalt hámsejtjeit, így azok nem zárják el a pórusokat, nem állják útját az arckrémek, szérumok hatóanyagainak, nem ülnek be az ici-pici ráncokba, és nem hagynak 'szürke' szint a börödön. Radírozás után friss, babapopsi-bőrrel hamvasbarack bőrrel nézhetsz szembe a világgal. 

Minden bőrtípust radírozni kell: ha száraz azért, ha zsíros, azért, ha normál, azért. :)

Alapvetően 3 féle módon lehet eltüntetni az elhalt hámsejteket:

1. Szemcsés radírok - A legelterjedtebb, legmegszokottabb mód a szemcsés, fizikai radírok használata. Ezt nyilvánvalóan nem kell körülírnom, mindenki találkozott már kis szemcsékkel a tubusból. 

Lehet ez cukor, só, örölt magvak, csonthéjasok, vagy akár mesterséges (műanyag) szemcsék is. Ha az arcodon alkalmaznád valamelyiket, azt javaslom, a durvább szemcsés radírokat hanyagold : jók, csak nem a finom, érzékeny arcbőrre. Testre nyugodtan. 

Börtípusok, bőrfajták szempontjából: 

Érzékeny, pirosodásra hajlamos, rozaceás, intoleráns bőr: ilyen esetekben csak a leglágyabb, legkímélőbbb szemcséket engedd az arcod közelébe, vagy hagyatkozz más radírozási módszerre. Max. heti 1-szer radírozz.

Száraz, de toleráns bőr: maradj a finom szemcséknél, heti 1-2szer.

Normál bőr: ilyen gyakorlatilag nincs, de ha mégis, csak lazán, heti 1-2szer.

Kombinált bőr: hajlamosabb lehetsz a hámosodásra, nagy valoszínűséggel korpás szeborreád van, de ha nincs aknéd, akkor heti 1-2szer egy kellemes kis radír mehet. 

Száraznak tünő, de problémás bőr, azaz korpás szeborrea: ennél a börtípusnál a kulcsfontosságú mozzanat a radírozás - mivel a bőröd túl sok hámot termel, eltömíti a pórusokat, miteszereket, aknét okoz, de egyben száraz érzetű is. Nagyon fontos a radírozás - 2-3 naponta, finom, kímélő radírral. 

Zsíros, pattanásos, aknés bőr (olajos szeborrea): bár látszólag sokat bír a bőröd, szigorúan tilos druva szemcsékkel radíroznod, mert a szemcsék felsérthetik az aknék/pattanások felületét, és felülfertözhetik a területet, ezzel remek táptalajt biztosítva az újabb pattanások számára. Így lesznek aranyos kis patti-szigetek az emberen. Hagyatkozz inkább az enzimatikus peelingre, vagy a hámlasztó savak (főleg a BHA, azaz szalicilsav) jotékony hatására, vagy müanyag szemcsés radírra, ezek a szemcsék nem sértik a hámot. Ilyen Pl. a Bioderma Sébium radírja, vagy az Avene bőrradírja. 

 

2. Savas hámlasztás

A radírokban a savaknak általában két fajtáját használják gyakran: AHA és BHA savakat. Az oldalt lévő keresőnkbe beírva rengeteget olvashatsz rólok, de a lényeg az, hogy az AHA vízoldékony, így a bőr víztartalmán keresztül dolgozik, míg a BHA zsíroldékony, képes bejutni a pórusokba, és antibakteriális hatását belül is kifejti. A BHA így egy mentőöv a zsírosabb, mitesszeres bőrűeknek. A retinol is sav, de azt kevésbé alkalmazzák ilyen termékekben, eddig csak börgyógyászati kezelésröl hallottam, ami retinolos hámlasztóval dolgozik. 

A kémiai hámlasztók, főleg az AHA nagyon jó 'ránctalanító' is - egyrészt gyorsítja a sejtek megujulási folyamatát, ezzel munkára fogja őket, másrészt a hámlasztó hatás miatt az apró ráncokba kevésbé ül be a hám, így azok nem látszanak annyira. 

AHA-k lehetnek különböző gyümölcssavak, vagy glikolsav, tejsav, mandulasav, stb. Általában fel van tüntetve a termék leírásában, vagy AHA-néven, de gyakran megnevezett gyümölcsöksavakat tüntetnek fel.

A BHA szalicilsav megnevezés alatt található. (salycilic acid - Egyébként az Aspirin is egy BHA: tulajdonképpen acetil-szalicilsav, úgyhogy nem véletlen terjed az a városi legenda, hogy az aszpirin jó a pattikra. Mert tényleg. :) )

Bőrtípusok, bőrfajták:

Érzékeny, pirosodásra hajlamos, rozaceás, intoleráns bőr: vigyázz a bőrödre, ugyanakkor egy finom AHA-hámlasztás nem fog neki ártani.  

Száraz, de toleráns bőr: mivel nem valoszínű, hogy vannak mitesszereid vagy pattanásaid, inkább az AHA-ra voksolj. Ez nagyban fog javítani a bőröd szárazságán is, eltünteted a krémek elöl szigetelö réteget, hámlást.

Normál bőr: ha nincsenek miteszereid, pattanásaid, akkor elég az AHA, de BHA is jöhet.

Kombinált bőr: érdemes AHA-t és BHA-t is használni, de prioritást a BHA élvez.

Száraznak tünő, de problémás bőr, azaz korpás szeborrea: érdemes, sőt kifejezetten ajánlott AHA-t és BHA-t használni - az AHA-val leoldod a sejteket, a BHA-val bejutsz a miteszerekbe is. Sőt, ha kettö között kéne választani és a fél kezem lenne a tét, a BHA-t mondanám először. 

Zsíros, pattanásos, aknés bőr (olajos szeborrea): BHA, BHA, BHA, de nyugodtan jöhet AHA is. 

AHA hámlasztók: Paula's Choice hámlasztó (8%os AHA) Clinians mandulás lemosózselé, 

+minden, amin gyümölcssav/ AHA feliratot találsz.

BHA hámlasztók: Paula's Choice hámlasztók (többféle állag, 1-2%os), minden, amin a szalicilsav-szó olvasható - a legjobb, ha megnézed az összetételt is, salicilic acid feliratot keresve.

 

3. Enzym peeling

Az enzim / enzimatikus peeling viszonylag újdonságnak számít. Kémiai hámlasztó, mégpedig úgy dolgozik, hogy valósággal leoldja az elhalt hámsejteket, viszont nem savas, így nagyon gyengéd a bőrel.

Ezt gyakorlatilag minden bőrtípus alkalmazhatja, ugyanis az enzim-peeling nem savas, nem sérti fel a bőrt, hanem csak a felesleget oldja le. Azonban vigyázni kell, mert sok olyan radír van, ami az enzim-technika mellett mást is használ a radírjaiban (pl. a Lauder Micro-D radírja) de a 'tiszta' enzim-radírt nyugodt szívvel használhatja bárki.

Enzym peelingek: Kanebo puder-enzym peelingje, Estée Lauder Idealist Micro-D radír (ami ötvözi a szemcséket az enzimatikus peelinggel, kb. fél percet szabad az arcon hagyni, érzékenyebb bőrüeknek nem ajánlott, mert elég agresszív, ám hatásos) Kozmetikusok az enzympeelinget rendszeresen alkalmazzák, mert jol tolerálható, minden börtípus bírja, és látványos különbség érhető el vele - azonban ugy vettem észre, nem nagyon szeretik kiadni ezt a csodaterméket. Azonban ha tudjuk, hogy kozmetikusunk használ ilyet, próbáljunk tőle venni pár adagot.

 

Összegzés:

Tehát, szedjük össze, melyik börtípusra mit lehet használni:

Érzékeny, pirosodásra hajlamos, rozaceás, intoleráns bőr: a szemcsés radírokat felejtsd el, hagyatkozz a gyengéd AHA-peelingre (ha egy kozmetikus erős aha-hámlasztást akarna a bőrödön végezni, menekülj! Nem a te bőrödnek való, csak még jobban fog pirosodni.) a kereskedelmi forgalomban kapható aha-hámlasztok általában nem tul erősek. Vagy a gyengéd enzim-peelinget próbáld ki.(Kanebo powder)

Száraz, de toleráns bőr: Finomszemcsés, krémes radírok, enzim-peeling, vagy gyengéd AHA-hámlasztás. Ez még a bőröd szárazságán is javítani fog, mert jobban fel tudja venni a bőröd a krémek hatóanyagait.  

Normál bőr: Szemcsék, AHA, ha nem vagy miteszeres felesleges a BHA, enzimpeeling. 

Kombinált bőr: Szemcsék, AHA, BHA a zsírosabb részekre, miteszerekre, enzim-peeling.

Száraznak tünő, de problémás bőr, azaz korpás szeborrea: ha van aknéd, akkor a szemcséket hanyagold, vagy speciális, patikai radírt (Bioderma Sébium gommant, Avene) használj, de a legjobban a BHA teszi a bőröddel. Az enzym-peeling, AHA sem árt.

Zsíros, pattanásos, aknés bőr (olajos szeborrea): szemcsék elfelejtve az akné miatt (!!) kivéve 1-2 patikai radírt (fentebb olvashatod) BHA, enzympeeling. AHA is mehet, de a BHA többet segít. 

 Javasolt termékek:

gyenge, finomszemcsés radír: Bioderma Sébium Gomant, Avene Gentle Purifying Scrub (patikákban, kb. 3000ft)

durvábbnak számító radír: rengeteg a választási lehetőség a nagyobb márkáktól a kisebbekig. Az egyik nagy kedvenc, ár-érték arányban kiemelkedő a St. Ives barackos radírja.

gyengéd AHA-hámlasztó:  Clinains mandulás lemosózselé (patikákban, kb. 2000ft, egyben arclemoso is)

erösebb AHA-hámlasztó: Paula's Choice AHA 8%

BHA: több lemosóban, maszkban található szlicilsav, de tuti termék a Paula's Choice 1%-os (gyengédebb) vagy 2%-os BHA-ja. Liquid, lotion, vagy gel állagban árusítják, csak interneten keresztül.

gyengédebb enzim-peeling: Kanebo Sensai Silky Purifying Silk Peeling Powder (Douglas, árrol nincs info, de elég huzos, viszont egy fél életre elegendö mennyiséget kap az ember belőle)

durvább enzim-peeling: Estée Lauder Idealist Micro-D radír (ez egy hibrid-radír, több tedhnikát ötvöz, max. 30mp-ig szabad a bőrön hagyni)

 

Ezeken kívül természetesen tengernyi jó termék lehet. Az AHA-t és az enzim-pelinget érdemes megkérdezni a kozmetikustól, van-e valamie je temréke, de ne lepödjünk mge, ha értetlenkid a komzetikus annak hallatán, hogy rendszeresen AHA-znánk vagy enzim-peelingeznénk. Ezek egyébként elég látványos hatással biro eljárások, ezért is a sikeres börápolás alapjai, viszont a komzetikusok szeretik maguknak megtartani, hogy minél inkább "hűűűűűde"-érzéssel térjünk haza tőlük.  

 

 

 

9 komment

Címkék: sav retinol bőrápolás hámlasztó bőrmegújítás aha bha glikolsav szalicilsav mérték

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr82607146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fashion victim 2008.09.21. 14:51:33

Na nekem pont ilyen rozaceas, foltosodasra hajlamos borom van. Regebben ezerrel radiroztam, mert raadasul nehany helyen ha hozzaerek, akkor erdes tapintasa van. Viszont egy ideje nem toleralja a borom a szemcses radirt, szo szerint fajdalmas elmeny lett a borradirozas. Lehet, hogy ki kene probalnom az AHA savakat. Egyebkent csinaltam mar kozmetikai AHA kezelest, ami egyebkent nagyon jot tett a boromnek, de azt hittem, hogy ezt csak kozmetikus csinalhatja, otthon nem nagyon lehet vele probalkozni, legalabbis veszelyes. Vagy nem ugyanaz a higitas?

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2008.09.24. 00:30:27

Fashion Victim: Hát igen, jelezte is a bőröd, hogy a szemcsés radirokat mindenképp kerüld el jó messziről. Egyedül az Avene-nek van olyan szemcsés radirja, amit még ilyen börtipus is jól tolerál, de az most nincs az országban. Az AHA-hámlasztással nincs baj, az erösségre kell figyelni: a kereskedelemi forgalomban kapható aha-hámlasztók nem túl erősek.

Ottvan pl. a Clinians Mandulás lemoso zseléje, jo aha.alternativa, de nem erős, nem szemcsés.

Használhasz még enzimpeelinget, de a Kanebo-féle enzimpeelingnél erösebbet semmiképp se.

fashion victim 2008.09.24. 09:35:11

Ok, koszi szepen a tanacsokat, majd szetnezek. Parizsban elek, szoval lehet, hogy megtalalom az Avene termeket is. Mas kerdes: most fogom kiprobalni a Skinceutical termekeket (a blog hatasara :)) es a kerdesem az, hogy nem baj ha mas termekcsaladbol valasztok lemosot vagy enzimpeelinget? A kozmetikusom azt monta regebben, hogy a legjobb megoldas az, ha minden arcapolo termekunk azonos markaju. A masik kerdes kevesbe idevago: nem tudjatok mi tortent a Strawberrynettel? Regebben minden cuccomat innen szereztem, de egy ideje nem tudom elerni az oldalt.

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2008.09.29. 03:01:13

Ooo, akko rnem lesz gond az Avene-al :)
Neeeem, ez hülyeség, reklámfogás, hogy mindent egy termékcsaládból kell használni. Persze nem árt tudni, hogy mi a termék profilja vgy fő hatóanyaga, mert pl. a Cliniquenél, más márkátol eltéröen a szappan és a tonik funkcinál lemosoként, a lotion pedig aféle tonik szerepét tölti be. Ezért (s)nem szeretem a Cliniquet, elvult. De nyugodtan keverd a márkákat.
Probáld meg a Strawberrynetet más böngészövel (nem tudom mit használsz, de rengeteg a lehetöség: explorer, mozilla, safari, vagy az uj kedvencem, a google chrome böngészöje...)

fashion victim 2008.10.01. 12:54:32

Koszi az otletet, de sajna sem az exlplorer_rel, sem a mozillaval sem a google chromemal nem jon be a strawberrynet. Azt hittem megszunt vagy ilyesmi, de lehet, hogy akkor az en gepemmel van valami.

manocska 2008.10.30. 19:08:00

Ááááá ezt ki kell probálnom:)
Annyi gondom van a börömmel:(

ditty 2008.11.06. 01:47:43

köszi a tippeket, ki szeretném próbálni a Paula's Choice BHA-t, mert eléggé problémás a bőröm, viszont az oldalán 16 eurós szállítási költséggel számolnak (maga a termék 18 euró...). Megtalálhatók a termékei valahol az országban? Esetleg kisebb szállítási költséggel másik oldalon?
köszi!

ladybird 2008.11.27. 21:30:20

Magyarországon nem kaphatók ezek a termékek, tudomásom szerint csak a honlapon keresztül tudsz rendelni. Célszerűbb több családtaggal, barátnővel összefogni, és együtt rendelni, úgy jobban megéri.

emy777 2009.03.20. 22:28:12

Sokmindent olvastam "a bőrmegújító programokról"-mégsem vagyok teljesen biztos ,mit mikor,meddig lehet használni.
Víz és zsírhiányos a bőröm,és enyhén szeborreás.32 éves vagyok.
-AHA-s hámlasztás (heti 1-3*)
-Mikro bőrlehorzsolás és enzym peeling (heti 1-3*)
+védelem-szérum és hidratálás.?A három művelet mehet- e egynapon,vagy ez már túlzás és az első és harmadik lépés elegendő,majd a második a harmadikkal kombinálva?
Köszi ha valaki tudna segíteni.
süti beállítások módosítása