HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

A-vitamin, retinol

2007.12.03. 00:33 bagaela

"Feltűnt még a külföldi fórumokon, h szinte mindenki használ éjszakára vmi retinolféleséget, fiataltól öregig, ha ráncos, ha aknés (őket még meg is értem), de olyan is volt aki prevenciónak szánja..." pontosan igy van, ahogy irod, itt nalunk mar a 30-as korosztaly elkezdi a retinoidok hasznalatat ...

A mai tudomanyos kozmetikai kutatàsok alapjan az egyik legbiztonsagosabb, leghatasosabb es legjobban attanulmanyozott!! anti-aging szer a retonolbol szarmazo A vitamin-sav (tretinoina).

A "retinol" egy gyujto nev: retinol-ekvivalens a hasonló kémiai szerkezetű, azonos biológiai hatású vegyületek közös neve, vagy mas szoval, az A-vitamin 3 formàja:
(1) retinolo (alcohol),
(2) retinaldeide (aldehid)
(3) retinoico sav (sav) . A retinol-tartalmu kozmetikumok hasznàlatakor a retinol atalakul retinol-savvà, kb. igy lehetne leegyszerusitve àbrazolni a kemiai folyamat: retinol (alcohol) --> retinaldehide (+ a bor enzimjeinek hatàsàra) --> retinol-sav.

Tehát az "erossègi" - ès termèszetesen ebbol adòdòan - a hatàsossàgi, de ugyanakkor "veszèlyessègi" sorrend koztuk:

RETINOIDOK

retinol < retinaldehid < tretinoina

retinolos krèmek < Diacneal, Eluage, Ystheal < Retin-A, Airol,

Egy dolgot szogezzunk le: minden savas (tehàt AHA, BHA, retinolsav, ..) irritàciò "feladata" a borsejtek tur-nover-ènek folgyorsìtàsa, az ùj, friss borsejtek mielobbi megszuletèse, mikozben a hàmlasztàssal megszabadulunk az elhalt sejtektol (tehàt e termèkek alkalmazàsakor a borhàmlàs egy "szuksèges/kìvànatos rossz"). Jogosan foltehetnètek a kèrdèst: ha ez ìgy igaz, akkor mièrt nem elègszunk meg az AHA, BHA savakkal valò bormegùjìtàssal, mi èrtelme van a retinoidokkal (retinol < retinaldehid < tretinoin) valò "kinlòdàsnak" (borhàmlàs, szàrazsàg, dermatitisz-lehetosèg, ...) ?  A kulonbsèg làtszòlag szinte semmi, szuletnek az uj sejtek az AHA / BHA savak utàn is, DE a kulonbsèg abban van, hogy a retinoidok lejutva a dermiszig, ahol az ùj sejtek szuletnek, VISSZAPROGRAMOZZàK az UVA-sugarak àltal DNS-èben megsèrult sejteket egèszsègessè, tehàt nemcsak a felszinen "dolgoznak", mint a màsik 2 emlitett legfontosabb sav.

DE, a "retinol tartalmu" felirat mèg onmagaban nem elèg garancia egy igazan aktiv anti-age kozmetikumra. Miutan a "retinol" egy gyujtonèv, tudni kell melyik fajtaju es milyen %-u A-vitamint tartalmaz a kozmetikum. Az Avène az elso olyan cosmed màrka, amely kifejlesztett tobb tipusu - es a patikakban recept nèlkul megvasarolhato - valoban anti-age hatassal rendelekezo kulonbozo %-u retinoidokot tartalmazo kozmetikumokat (Ystheal, Eluage, Diacneal, Diroseal). Ezen a szinten mar beszelhetunk anti-age hatasrol, de csak akkor, ha valaki - e termèkeket hasznàlva -->  mint a legtobb sav, fotosensibilitast idez elo - elkotelezi magat a fenyvedelemmel is .  (-Masteko)

Kèrdès: "honnan lehet tudni egy retinolos krémről, hogy gyenge vagy nem? (eluage-skinceuticals pld, ezeknél honnan derül ki? )"

A retinoidok 1. csoportjàba, azaz a retinol-tartalmù krèmek esetèn egy valamennyire magàra adò, komoly cèg %-ban is megadja a retinol-tartalmat. DE a retinol, bàrmennyire is magas %-ban van jelen egy kozmetikumban, ahhoz, hogy az anti-age feladatàt el tudja làtni, retinolsavvà kell konvertàlòdnia, ami csak 2 biokèmiai àtalakulàssal megy vègbe (eloszor àtalakul retinaldehiddè, majd ezutàn retinolsavvà ), mikozben nagyon nagy a vesztesèg, vagyis a kezdeti, relativan magas %-ù retinolbòl csak nagyon minimàlis mennyisègu retinolsav keletkezik.  Ezèrt mondjuk mi (sula, Inaara ès jòmagam) itt a fòrumon, hogy kàr - anti-age szàndèkkal - retinol-tartalmù krèmekbe beinvesztàlni.

A retinoidok 2. csoportjàba tartozò, un. retinaldehideket tartalmazò 4 db Avène kozmetikum (Diroseal < Ystheal < Eluage < Diacneal) "erossègèt" maga a kozmetikai hàz garantàlja (miutàn a retinaldehid egy Avène szabadalom, csak ez a 4-fèle kozmetikum tartalmazza), ill. sajnos miutàn az Avène sem vègez semmilyen reklàmot, valòjàban csak "szàjròl-szàjra" terjedve, ill. az internetes kozmetikai fòrumok àltal tàjèkozòdhatnak e termèkekrol az èrdeklodok.

A retinoidok 3. csoportjàba tartozò tretinoin-ròl elsosorban (de azt is mondhatnànk: kizàròlag   ) a borgyògyàszok, gyògyszerèszek, szòval a bennfentesek tudnak. De az internet jòvoltàbòl az informàciò szinte fènysebessèggel szàguld a vilàg egyik rèszèrol a màsikra, ìgy mi halandòk is megismerhet/tuk/juk a termèkek hatàsmechanizmusàt, dokumentàlòdhatunk a hivatalos pubblikàciòk àltal is, ès szèles koru elterjesztèsèben ismèt òriàsi szerepe van a kozmetikumokkal foglalkozò fòrumoknak. Ha màr valaki eljut a tretinoin elmèleti "megismerèsèig", szinte akarva-akaratlanul olvas/hall az egyes konkrèt, piaci nèven futò màrkàkròl, aztàn kellene egy jò borgyògyàsz, aki egy alapos vizsgàlat utàn, jò, de leginkàbb beszerezheto àrut tud ajànlani.  Amùgy a tretinoin-tartalmù szereknèl nem elèg tudni a %-ot, mert ebben a kategòriàban (itt kulonosen) - mint sok màs kozmetikumnàl is - nagyon fontos az oldòszerek, vivoanyagok tìpusa.

 

 Egy jò konkrèt pèlda - hàla Nathalynak arra, hogy az egy csalàdba, azaz a RETINOID-ok csalàdjàba tartozò 3 tìpusù A-vitamin forma, kèmiailag mègis màs osszetètelu, ebbol adòdòan màs erossègu szerek, hogy reagàlnak a borre.  A  "testvèrek", kezdve a leggyengèbbel (az osszes retinol-tartalmù kozmetikumok), haladva a kozepesen eros (a màr sokszor emlegetett retinaldehid-tartalmù 3 Avène termèk: Ystheal, Eluage, Diacneal), majd a legerosebb a tretinoina (itt most csak ezt ìrom, hogy ne komplikàljam tùlsàgosan a megèrtèst)

Bàr Nathaly a kozepesen eros csoportbòl vàlasztott, de pont a retinaldehidek kozul is a legerosebbel, a Diacneal-lal pròblakozott, ami 0.1 retinaldehidet + 6% glicolsavat is tartalmaz. Igy èrtheto, hogy szàmàra ès valòszìnu sokak szàmàra is tùl eros lehet a Diacneal, ès akkor tobben màr a tretinoint tervezik.

Apàr hònapig jòl bìrja az Eluage-t, vagy az Ystheal-t, nagy valòszìnusèggel kevèsbè lesz gondja - miutàn màr ràszoktatta a borèt egy gyengèdebb hatòanyaggal - a tretinoinnal (persze itt is egy szigorù bevezetèsi strategiàt alkalmazva!)

A Skinceuticals Retinol 0,5 nem hasonlìt a patikaiakhoz (Eluage, ...), attòl sokkal gyengèbb, nemcsak irritàciò-lehetosèg szempontjàbòl (ami ebben az esetben kb. 0), de anti-age hatàsban is (sajnos). 

 

 

 

________________________________________________________________

Pár szó az alkalmazásról:

A retinoidok (ès minden savas kezelès) "szuksèges rossz" mellèkhatàsa a borhàmlàs, ne ijedj meg tole, elkezdett dolgozni a retinaldehid, "soprogeti" az elhalt sejteket, hogy helyet csinàljon a szèp, ùjaknak. Az egyik "legnagyobb gondja" mindenkinek (aki retinoid kùràba kezd), foleg az elejèn, hogyan tud megszabadulni ezektol a szàraz borfecniktol.

//Az itteni lanyok "divatba hoztàk" a Lidl-ben (ill. egyèb hàztartàsi àrukat forgalmazò uzletekben) beszerezheto 2 €-os mikrofibra "straccetto"-t (szòszerinti fordìtàsban: torlorongy lenne  , de valòjàban is egy nagyon finom, puha tapintàsù mikrofibra hàztartàsi torloruha, amivel a nedves arcròl, finom, gyengèd, korkoros mozdulattal sikerul megszabadulni a leszàradt bortol, majd utàna erosen kell hidratàlni//

 

Ha ùgy èrzed, hogy a borod mèg "tiltakozik" az Eluage ellen, eleinte probàlhatod csak màsnaponkènt hasznàlni, de a lènyeg, hogy nappal nagyon-nagyon hidratàld, bàrmivel, amit kedvel a borod, nincs erre egysèges szabàly. Viszont èjszakàra, mikor az Eluage-t hasznàlod, semmi màst ne tegyèl rà, mert nullàzod a hatòanyagot! Ha nincs egyèb ellen-reakciò: kiutès, dermatitisz, borcsìpès, ... az azt jelenti, hogy (nagy)  baj nincs, minden eloìràs szerint halad.

II: Általában a tretinoint tartalmazó krémekre vonatkozik, hogy szigorúan tilos terhesség és a "próbálkozás" alatt használni, mert teratogének, azaz a magzat súlyos fejlődési rendellenességét okozzák! Ha nagyon óvatosak akarnak lenni, akkor már a retinolos krémekre is kiterjesztik a tilalmat. Ez üzleti érdek - ők "szóltak", ha bármi baj lesz, ők le vannak védve, nem perelhetők...

3 komment

Címkék: vitamin öregedés retinol anti aging

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr50250271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

richardtaylor 2011.11.13. 11:37:59

imádom ezt a blogot *____* holnap szaladok is megvenni az Avéne Ysthéal Lotionjét!
Egyébkétn egy kérdés: Ez alá a krém alá kenjek AHA hűmlasztót (mindennap használom), vagy ez önmagában is szépen elvégzi a piszkos a munkát?
(Mellesleg pattanásra hajlamos bőröm van, szóval használom a Vichy Normadermes tonikját.. amiben szalicil sav van, vhol azt olvastam h az a-vitamin és a szalicil sav nincs túl jóba.. szerintetek azért még bártan használhatom?)

Marika Bécs 2016.08.01. 17:17:00

Szeretnek rende
Hollehet megrendeli akremet vagy az emulziot? i!

Marika Bécs 2016.08.01. 17:21:17

Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelhetek 63 eves vagyok nagyin fiatalos de ezt meg lehet fokozni ezert szeretnem ha lehetoseg volna a megrendelesre
süti beállítások módosítása