HTML

Krémmárka-voks, bőrápolás felsőfokon

Fogyassz, szenvedj - tudatosan.

Rovatok

Friss topikok

  • Marika Bécs: Szoval en meg nemismerem a keszitmenyt ezert szeretnem kiprobalni csaknincsjel hogy hogyan rendelh... (2016.08.01. 17:21) A-vitamin, retinol
  • HomeGnome: @Ameliox: Szia!Tudnál ebbe segíteni,mert még nem sikerült olyan patikát találnom,ahol szalicil sav... (2011.12.21. 19:10) Hámlasztás, bőrmegújítás, AHA, BHA, savazzunk!
  • richardtaylor: nekem is rozáceás a bőröm szerencsére a la roshe posey rosaliacja úgy visszahúzta h a bőrgyógyászo... (2011.11.13. 13:27) Diagnosztizálj!
  • Om Yasmeen: Sziasztok, Köszi a sok jó tippet. Nekem főleg az arcom van kitéve erős napsugárzásnak. Eddig még ... (2011.02.27. 00:48) Harc a pigmentfoltok ellen
  • Anitat: Remek gyűjtemény, köszi! (2010.04.28. 14:55) Bioderma, Avene és társaik

Linkblog

Paraffinum liquidum

2007.12.03. 00:23 bagaela

Röviden:

Az ... "összetevője hogy lehet a Paraffinum Liqudum?" ... mert mint tudvalèvo, a kozmetikumok kulonbozo osszetevoi kozott, az un. "aktivàk"-on  (jaluronicsav/hyaluronsav, vitaminok, aminosavak, peptidek, alfalipoico sav, DMAE, polifenol, ceramidok, ...) kivul tartalmaznak oldoszereket, vivoanyagokat, konzervaloszereket, illatanyagokat stb. .

 A szèrumok nem tartalmaznak "zsiradekot"/emolliente-t (ezert is olyan szaraz a bor hasznalatukkor, a szèrum fole a bor szinte mindig igènyel valamilyen krèmet), ... de az osszes tobbi krèm tartalmaz emolliente-t (valamilyen lipidot),  mert ennek 2-fèle feladata van: oldoszer az "aktivàknak", ill.  "kozvetett" modon  "hidratàl" (patinàt kèpezve a boron nem engedi a borben lèvo viz elvesztèsèt).

A novenyi olajok (olivaolaj, caritè olaj, avocado olaj, ...) valoszinu nem mindig alkalmasak az "aktivàk" oldoszerekènt mukodni, ill. tartalmaznak olyan novènyi eredetu alkotorèszeket (pl. ha rezet= Cu tartalmaz, a Cu semlegesiti a dràga peptidek hatàsàt), amelyek gyakran allergènek is lehetnek,  gondolom a konnyeb/gyorsabb megavasodasi lehetoseg is fennàllhat, amire ujabb konzervaloszerek kellenek, es nem utolso sorban az àr-tènyezo is szoba johet.

A kifejezetten nem bio-eco termèkek (a legnagyobb, legdragabb, a leghatasosabb aktivakat tartalmazo màrkàk is) nem mentesek a Paraffinum Liqudum-tol; aki nem kivàn ilyen osszetevot, nincs màs vàlasztàsa, mint a bio-kozmetikai màrkàk: Lavera, Logona, Weleda, Dr. Hauscka, Borlind, ...


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hosszabban:

Paraffinum liquidum a 2. helyen   az INCI-listàn, elèg durva, ... na de azert, hogy egy kicsit felfrissitsuk az elmèleti tudàsunkat (is) :- mint tudjuk -
a borunk nem tud vizet direktben felvenni (azaz, hiàba rakjuk a kezunket/arcunkat a vizcsap alà, a bor nem hidratàlodik a vizzel valo kontaktussal), viszont 2 modon is allandoan vizet veszit (izzadàssal es a borunkbol valo viz elpàrolgàsàval), ennek èrtelmeben àllandoan hidratalnunk kell.

A hidratàsnak 2 modja lètezek: (1) direkt (umettante-humectant), ill. (2) indirekt (emoliente) modon. A direkt modon tortèno hidratàlàs a vizmegkoto anyagok (jaluronik/hyaluron sav, glicerin, ..) àltal tortenik, de hiàba kotne meg akàmennyi vizet is a borunk, ha nem hasznàlnànk az indirekt (emolientèket) hidratalot is (ki tobbet, ki kevesebbet, a bortipusànak, az èvszaknak megfeleloen), ami, mint egy vèdoreteg beburkolja a borunket és vèd a viz elpàrolgàsàtol.

Az 'emoliente' hidratalok kozè tartozik a kèmiai szàrmazasu paraffinum liquidum ès a termèszetes novènyi olajok (oliva, avokádó, mandula, jojoba, karitè, vadròzsa, kòkusz, mogyorò ...).
Ez utobbiak mellett szòlna sok-sok pozitivum: a paraffinum liquidumènal sokkal kisebb a molekulàjuk, ezàltal jobban beszivodnak a borbe, ìgy kevésbé marad zsiros/fenylo hatàsu a kozmetikum; többszörösen telítetlen zsírsavakban (kulonosen az oliva és az avokádó, antioxidansokban, vitaminokban és omega 3/6-ban gazdagok (ez utobbiban kulonosen a vadròzsa, ill. a kanapa olaj), amelyek igen fontos szerepet jàtszanak a ceramidok (a sejtek kozti "cement") szintézisében, tehàt ezek az 'emolientèk' nemcsak hidrolipidkènt vèdik a bort a kiszàradàstol, hanem "aktivan" rèszt vesznek a sejtek regeneràlodàsàban is.

DE, 3 tènyezo szol "ellenuk": nagyon konnyen avasodnak, emiatt tartosìtoszert (E-vitamint) igènyelnek, gyakran allergén hatàsuak (is) lehetnek, emiatt nem minden bor kedveli/turi, ès nagyon-nagyon dràgàk; a kozmetikai marketing e 2 utobbi tényezo miatt alkalmazza inkàbb a paraffinum liquidumot.

Amugy a paraffinum liquidum nemcsak emoliente, hanem oldoszer szerepét is betolti a kozmetikumokban, ... pl. kulonosen jol oldodnak benne a makeup pigmetjei, de mint tudjuk, igen comedogen hatàsu (miteszer/komedo képző) szer, tehàt legalàbb a sminklemosokbol szàmuzzuk, ha màr a krémekben szinte mindig megtalàlhatok. ... Tehat azt a szomorù kovetkeztetést lehet levonni, hogy sajnos  - hacsak nem kifejezetten bio-kozmetikumok mellett dontunk - nemigen lehet kikerulni ezt a rossz hidratàlòt.

(-Masteko)

Szólj hozzá!

Címkék: bio olaj hidratálás hyaluronsav szérum paraffin lavera logona weleda dr. hauschka borlind

A bejegyzés trackback címe:

https://kremmarka.blog.hu/api/trackback/id/tr92250268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása